2011. július 25., hétfő

Mátyásföldi zúzapörkölt


Hozzávalók: 50 dkg csirkezúza (ha van türelmünk elvághatjuk őket félbe) , 1 nagy fej hagyma,  3 evőkanál szőlőmag  olaj, 1 db paradicsom, 1db zöldpaprika, bors, vegeta, 1 csipet őrölt kömény, 1 csipet majoránna, 1 evőkanál pirospaprika, 0,5 kg burgonya

Elkészítése: a felhevített olajra rádobom a kockára vágott hagymát,  zöldpaprikát és a paradicsomot, dinsztelem pár percig, addig, amíg a hagyma kissé megfonnyad. Ekkor lehúzom a tűzről a kuktát és a pörkölt alapra  szórom a pirospaprikát, összekeverem, majd felöntöm vízzel, rádobom az elfelezett és megtisztított zúzákat. Ízesítem borssal, vegetával, köménnyel és a majorannával. Ráöntök még annyi vizet, hogy ellepje, aztán becsukom a kuktát és a hús puhulásáig főzöm.  Aztán kinyitom a kuktát és  a kész pörköltbe teszem a meghámozott és felkockázott burgonyát és még addig rotyogtatom lassú tűzön, amíg a burgonya meg nem puhul.


12 megjegyzés:

  1. Zúzapörköltet még életemben nem ettem, de ez nagyon jól néz ki:)

    VálaszTörlés
  2. El nem tudom képzelni, hogy mitől mátyásföldi? Talán a fűszerezés, vagy, hogy krumplival főtt? De nagyon gusztusos!! Gondolom nem csak szőlőmag olajjal lehet elkészíteni. (Nem is láttam még olyat, de látom, Te rendszeresen használod. Finomabbá teszi az ételeket?)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta lett! Gondolom ott laksz mátyásföldön azért ez a neve? Nagyon szeretem a zuzát, de sajna a családomban egyedül vagyok ezzel és így nem szoktam külön csinálni pld. zuzapörköltet pedig tudnék enni bőven belőlle!:-))

    VálaszTörlés
  4. hozzál ilyent, most nem tudok főzni! :)

    VálaszTörlés
  5. Maria...igen, a szőlőmag olajnak finom,lágy íze van,még annyira sem érezhető, mint a napraforgó olajé

    VálaszTörlés
  6. Éva...igen, azért mátyásföldi)))
    én a lecsóval vagyok így, a férjem nincs oda érte(((, így magamnak nem is igen főzök, nincs kedvem napokig enni

    VálaszTörlés
  7. tegnap kerestem a tecsóban a szőlőmagolajat, nyírfacukrot, de nem találtam, mint ahogy a marshmallowst se :(
    imádom a zúzát, ebből csak a majorannát hagynám ki, mert azt nem szeretem :)

    VálaszTörlés
  8. catyst...nyírfacukrot a mezei cba-ban vettem, pillét változatlanul az aldiban és a tescoban, sajnálom, hogy nálatok nincs (((

    VálaszTörlés
  9. képzeld el, hogy még cba sincs a környéken, itt spár van spár hátán, meg a váci úti tecsó, ami elérhető közelségű, de az auchant jobban szeretem, az viszont már dunakeszi :)

    VálaszTörlés
  10. catyst...mondtam, hogy el kell költöznöd onnan))

    VálaszTörlés