2012. március 11., vasárnap

Mézes, mustáros szűzérmék




Hozzávalók: 50-60 dkg sertésszűz, 2 evőkanál szőlőmagolaj, 2 - 3 evőkanál mustár, abból egy ek. lehet magos mustár is, 2 evőkanál méz, 3 evőkanál tejföl, 3 evőkanál főzőtejszín,csapott evőkanál nyírfacukor, fél citrom, só, bors, 1-2 evőkanál zabpehelyliszt

Elkészítése: a lehártyázott sertésszüzet felszeleteljük és kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd a felhevített olajon mindkét oldalát fehéredésig sütjük, ez kb. 2-2 perc oldalanként. A szeleteket kiszedjük az olajból és félrerakjuk őket. Közben egy tálban  simára keverjük a hozzávalókat: a mustárt, a mézet, a tejfölt, a főzőtejszínt, a nyírfacukrot és zabpehelylisztet. A szószt a visszamaradt olajra öntjük és beletesszük a szűzérméket is. Addig főzzük, ameddig a szósz be nem sűrűsödik. Ennyi idő alatt az elősütött szűz is átfő. Ha sűrű lenne a szósz, akkor higíthatjuk vízzel vagy tejszínnel. Pikánsabbá tehetjük ha belereszeljük a citrom héját és pár cseppet facsarunk a levéből. Beledobhatunk pár kapribogyót vagy egy összekockázott savanyú uborkát is.


13 megjegyzés:

  1. Azt szeretném kérdezni, hogy a húsit, hogy klopfolod ki? milyen vastag szeletekre vágod? én úgy csináltam, hogy vastag szeletek, és szálán kihajtottam a húst, és nem klopfoltam. A másik kérdés, hogy a kevert szószt, a felhevített olajba öntöd, vagy kicsit lehűtöd az olajat, a múltkor nekem teljesen összekapta a tejes mártást amit csináltam, ezért kérdezem?
    Maradok 10-telettel NEDUDDGI

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én a fél kilós szűzből kb. 10-11 szeletet vágok és csak kissé klopfolom ki, nem papír vékonyságúra
      a langyos olajra öntöm, nem a tűzforróra

      Törlés
    2. Köszönöm szépen. Neki fogok veselkedni, mert ez nagyon tetszik

      Törlés
  2. ez a kaja is nyammis nekem :):)

    VálaszTörlés
  3. pedig már megfogadtam, hogy csak jóllakottan jövök a blogodra :P
    megint sikerült éhesnek lennem, ez olyan fini lehet :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a kutymák hamar kész, a hús hamar átsül-fő, határozottan ideálisan nem macerás)))

      Törlés
  4. Köszönet az inspirációért, még ma muszáj volt készítsek egy hasonlót:) http://kataakonyhaban.blogspot.com/2012/03/mezes-mustaros-belszin.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. megnéztem)))
      valóban mindenki változtat a recepten, ki-ki a saját szája íze szerint

      Törlés
  5. Visszajelöltelek Málna, na nem azért mert Te is jelöltél nálam és mert pont addig jutottam a blogod nézegetésében, hogy "kötelező, de legalább is illik visszajelölni". :))) Ez egy spontán reakció és őszinte leszek, nem is annyira a receptek fogtak meg, hanem a képek!! Valami csodás fotók, akár ki is készíti. :)) A receptek is nagyon jók amúgy! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. akkor jelölök be blogokat, ha találok bennük valami érdekest
      jah, néha szoktam ilyen leveleket kapni))), van amikor bosszankodom rajtuk, de van amikor nem hoznak lázba

      a képeket én készítem, de milyen érdekes, én rém bénának találom őket(((
      köszönöm a dícséretet)))

      Törlés
    2. Hát mindent rá lehet fogni a képeidre, dehogy bénááák, na azt nem! :)) Szerintem zseniálisak! És pont egy-egy kép győzött meg róla, hogy a receptbe, leírásba is beleolvassak. :)) Aztán itt ragadtam. :))

      Törlés
    3. a dícséret, az dícséret)))
      és én még azt hittem, hogy a receptjeim nem unalmasak)))
      hiába na, kinek a pap, kinek a paplan)))

      Törlés