2010. szeptember 18., szombat

Szíriai sólet


Nagyon sajnálom, hogy nem lehettem ott a gasztrobloggerek találkozóján!! Ennek sajna csak egy oka van, a saját figyelmetlenségem. Érintőleg olvastam ugyan, hogy lesz ilyen, de nem jártam alaposan utána, hogy mikor, így lemaradtam. Legközelebb biztos, hogy nem hagyom ki))). Ez az étel már a riportot nézve is nagyon megtetszett, aztán rákatt Fűszer és lélek blogjára a receptért és ma el is készítettem. Nem tudtam elvonatkoztatni a *rendes* sólettól, így nálam került bele kockára vágott füstölt tarja is. Valahogy úgy gondoltam, hogy a fűszeres és édeskés ízeknek talán nem válik kárára egy sós-füstölt ellenpont. Nem is vált. Nagyon finom és laktató étel lett.

A receptet innen másoltam:


Hozzávalók 10 főre
1 kg főtt csicseriborsó (ha száraz a csicseri, érdemes egy éjszakára beáztatni)
20 dkg kesudió
20 dkg aszalt fekete olajbogyó, vagy Giuseppe lila olajbogyója
40 dkg paradicsom
3 nagy fej hagyma
8 gerezd fokhagyma
2 dl extraszűz olívaolaj
2 kk római kömény
2 kk koriander mag
1 kk szegfűbors
2 kk őrölt fahéj
1 kk chilipehely
2 csokor friss petrezselyem
1-1,5 dl méz

A szárított fűszereket egy száraz serpenyőben kissé megpirítottam, majd mozsárban enyhén összetörtem. A kesudiót is megpirítottam, majd ugyanabban a serpenyőben az olajon a karikákra vágott hagymát megdinszteltem. Amikor a hagyma megpuhult, rádobtam az apróra vágott fokhagymát és a szárított fűszereket.
Pár percig kevergettem, belezuttyintottam az előre sós vízben megfőzött csicseriborsót, és a felkockázott paradicsomot. Addig főztem, amíg a paradicsom megfőtt. A kesudió és az olajbogyó következett, de már el is zártam a lángot. Mézzel édesítettem, és belekevertem a sok petrezselymet, amiből a tálalásnál is szórtam rá. A koronát Giuseppe különleges olaja tette rá. Döbbenetes, hogy pár csepp különleges olívaolaj micsoda csodát tesz egy étellel!


9 megjegyzés:

  1. na nálam ez is a "babrás" kategória, de ha valaki megcsinálná, szívesen megkóstolnám :P

    VálaszTörlés
  2. Országomat ezért az olívabogyóért....annyira isteni és finom. Olaszországban ettem ilyent, azóta keresem itthon....csak a kalamata az ami kissé megközelíti az ízt. Nem tudod hol lehet ilyent?
    Ez a csicseris sólet meg tényleg nagyon finom lehet, de hússal képzelem el. :)

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Tudom, hogy ez nem az "önök kérték", de már ezer éve vadászok egy receptre, de semmilyen fórumon nem jegyzik (kezdem azt hinni, hogy ilyen étel nincs is. :().
    Te vagy az utolsó reményem!
    Ezt keresem: Nyitrai pulykamell rántva.
    Hálás köszönet (még akkor is ha nemleges a válaszod)!
    Pussz.

    VálaszTörlés
  5. gesztenye...nem kedveled az olajbogyót???, szerintem nyugodtan kihagyható

    VálaszTörlés
  6. M.L. ...én ezt találtam:

    Nyitrai szelet

    Kell hozzá egy kis kiklopfolt sertés, marhahús, lehet karaj, vagy tarja az mindegy, vagy esetleg pulykamell. Liszt, tojás, meg reszelt nyers krumpli.
    Elkészítése tulajdonképp igen hasonló a hétköznapi rántott húséhoz, csak a zsemlemorzsa helyett a reszelt krumpliban forgatod meg jó vastagon a húst, majd forró olajban jó aranybarnára sütöd. Valami isteni finom.

    VálaszTörlés
  7. Akár még ez is lehet! Amit én ettem arra még reszeltek sajtot, meg valami tejfölös kulimászt is nyomatíroztak rája. Mármint a már kész rántott szeletre. :)
    Szerintem ez lesz az. Asszonynak kiadom hétvégére, hogy süssön ilyet. ;)
    Nadjon köszike! Sok pussz bele! :)

    VálaszTörlés