2010. szeptember 30., csütörtök

Chili con carne



Hozzávalók:
70 dkg csirkemellfilé, 1 vörösbabkonzerv, 1 kukoricakonzerv,1 vöröshagyma,3 gerezd fokhagyma, 1-2 teáskanál chilipehely, 1 dl száraz vörösbor, 1 kis doboz sűrített paradicsom, 1 kk. római kömény, 2 ek. olívaolaj, tengeri só, bors,1 ek. mustár

Elkészítése:
A húst apró kockákra vágjuk. A hagymát üvegesre pároljuk az olajban, majd hozzáadjuk a húst és elősütjük. Ha már kifehéredett, hozzákeverjük a paradicsomot, a chilit,a felszeletelt fokhagymát, a római köményt,tengeri sóval, borssal ízesítjük, hozzáöntjük a vörösbort , belekeverjük a mustárt és felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Amikor a hús megpuhult hozzáöntjük a konzerv babot, kukoricát és párat rotyogtatunk rajta, készre főzzük.
Én kukoricalisztből készült *mini tubs*-ba, mini kádakba tálaltam és a tetejét meghintettem reszelt sajttal.

Chili paprika:
Kanadai kutatók - felnőtt férfiak bevonásával több hónapon át zajló - vizsgálatuk során azt vették észre, hogy azok az egyének, akiknek a főétkezés előtt erős szósszal leöntött előételt szolgáltak fel, átlagosan 200 kalóriával kevesebbet fogyasztottak el az eléjük tett többi ételből az ebéd során, illetve a későbbi étkezések alatt is, mint korcsoportjuk hozzájuk fizikailag és életmódban egyaránt hasonló tagjai, akik semmi olyat nem ettek, amiben összetevőként kapszaicin szerepelt.
A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a kapszaicin természetes étvágykioltó anyagként viselkedik. Az erős fűszerek ugyanakkor egyesek számára veszélyt rejtenek magukban, ugyanis rosszabbíthatják a gyomorfekély illetve a gyomorégés tüneteit, állapotát - figyelmeztetnek az orvosok.
Évek óta, különféle vizsgálatokban keresik arra a magyarázatot, a fűszerek milyen fiziológiai hatást gyakorolnak a szervezetre. Az ma már egyértelműen igazolódni látszik, hogy a testhőmérséklet növelése révén egyes fűszerek valóban gyorsítják az anyagcserét, de azt ma még nem lehet pontosan megmondani, hogy milyen tartós, illetve milyen mértékű a metabolizmusra gyakorolt hatás. A megfigyelések szerint az anyagcsere átlagosan 8 százalékkal szokott megnövekedni a fűszeres étel fogyasztása után, ez a sebesség-fokozódás egyes tudósok szerint önmagában elhanyagolható volna, ha nem járna együtt a teltségérzet növekedésével.
A csili paprikában szereplő anyag, a kapszaicin váltja ki a legnagyobb hőhatást, aminek segítségével a legtöbb kalóriát lehet elégetni, rögtön az étkezés után. A feketeborsnak és a gyömbérnek hasonló a hatása - állítják a kanadai tudósok.

6 megjegyzés:

  1. Megjegyzem, ez döggség volt, így este éhgyomorra. :):)

    VálaszTörlés
  2. Szia Málna!

    Van egy üzenetem számodra:
    http://szederliget.blogspot.com/2010/09/kreativ-blogger-dij.html

    További jó sütést, főzést! :)

    Üdv,
    szederliget

    VálaszTörlés
  3. Csibe...ilyen vörösborosan, mustárral még sosem készítettem, de sztem a legfinomabb variáció lett

    VálaszTörlés
  4. Szederliget...köszönöm a díjat))))

    VálaszTörlés
  5. eddig ezt én tasakos bizbaszból csináltam, és darálthúsból, de ki fogom próbálni így is :)
    mini tubs hol kapható?

    VálaszTörlés
  6. catyst, eggyel följebb fölraktam neked a képeket...

    VálaszTörlés