2010. szeptember 11., szombat

Borscs




Hozzávalók: 50 dkg marhalábszár, 1 nagyobb cékla, 1 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 vöröshagyma, 15 dkg fejes káposzta, 1 nagy burgonya, 10 dkg zeller, 3 gerezd fokhagyma, 2 ek. paradicsompüré,1 ek. citromlé, tengeri só, bors, 2 db babérlevél

Elkészítése: rakjuk fel főni a húst annyi vízben, hogy ellepje. Szedjük le róla a főzés közben keletkező habot, sózzuk, borsozzuk és főzzük míg megpuhul. Közben a céklát vágjuk kis kockákra, a sárgarépát , fehérrépát és a káposztát vágjuk vékony szeletekre, a burgonyát is vágjuk kis kockára a zellerrel együtt. Ha már majdnem megfőtt a levesben a hús, rakjuk bele a zöldségeket és adjuk hozzá a fűszereket, öntsünk még hozzá vizet, hogy kb. 1,5-2 liternyi legyen, és főzzük készre. A végén keverjük bele a paradicsompürét és az apróra vágott fokhagymát. Reszeljünk bele a citrom héjából is, ízlés szerint, majd keverjük hozzá a citrom levét is.

Tálaláskor aki szereti , adhat hozzá tejfölt is.

Cékla:
A cékla nagy mennyiségben tartalmaz jó vízkötő képességű pektint.
A cékla kiváló vérképző, és jól szabályozza a máj anyagcsere folyamatait. Egyes vizsgálatok szerint megakadályozza a daganatos sejtek szaporodását is.
Számos vizsgálat bebizonyította, hogy a céklalé segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, ezért bizonyos helyeken kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység esetén. A cékla, A, B1, B2 és C- vitamint tartalmaz, ásványi anyagok közül pedig folsavat, foszfort, ként, nátriumot, káliumot valamint magnéziumot. Jelentős szerepe van a méregtelenítésben, és egyensúlyban tartja a szervezet sav-bázis egyensúlyát. Rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulhat. A céklában található cukor könnyen hasznosítható, így gyors energiaforrást jelenthet a szervezetnek, és várandós anyák is bátran fogyaszthatják.
A népi gyógyászat javasolja a céklalé fogyasztását menstruációs zavarok esetén is.
A szervezet a zöldségek közül a céklából tudja kinyerni a legtöbb vasat.

3 megjegyzés:

  1. Jaj, én ezt a fincsi orosz levest már ezer éve el akarom készíteni. Na, majd most, hogy lement a nagy meleg. Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  2. Még sosem ettem, de látványra nagyon guszta

    VálaszTörlés