Nagyon sajnálom, hogy nem lehettem ott a gasztrobloggerek találkozóján!! Ennek sajna csak egy oka van, a saját figyelmetlenségem. Érintőleg olvastam ugyan, hogy lesz ilyen, de nem jártam alaposan utána, hogy mikor, így lemaradtam. Legközelebb biztos, hogy nem hagyom ki))). Ez az étel már a riportot nézve is nagyon megtetszett, aztán rákatt Fűszer és lélek blogjára a receptért és ma el is készítettem. Nem tudtam elvonatkoztatni a *rendes* sólettól, így nálam került bele kockára vágott füstölt tarja is. Valahogy úgy gondoltam, hogy a fűszeres és édeskés ízeknek talán nem válik kárára egy sós-füstölt ellenpont. Nem is vált. Nagyon finom és laktató étel lett.
A receptet innen másoltam:
Hozzávalók 10 főre
1 kg főtt csicseriborsó (ha száraz a csicseri, érdemes egy éjszakára beáztatni)
20 dkg kesudió
20 dkg aszalt fekete olajbogyó, vagy Giuseppe lila olajbogyója
40 dkg paradicsom
3 nagy fej hagyma
8 gerezd fokhagyma
2 dl extraszűz olívaolaj
2 kk római kömény
2 kk koriander mag
1 kk szegfűbors
2 kk őrölt fahéj
1 kk chilipehely
2 csokor friss petrezselyem
1-1,5 dl méz
só
A szárított fűszereket egy száraz serpenyőben kissé megpirítottam, majd mozsárban enyhén összetörtem. A kesudiót is megpirítottam, majd ugyanabban a serpenyőben az olajon a karikákra vágott hagymát megdinszteltem. Amikor a hagyma megpuhult, rádobtam az apróra vágott fokhagymát és a szárított fűszereket.
Pár percig kevergettem, belezuttyintottam az előre sós vízben megfőzött csicseriborsót, és a felkockázott paradicsomot. Addig főztem, amíg a paradicsom megfőtt. A kesudió és az olajbogyó következett, de már el is zártam a lángot. Mézzel édesítettem, és belekevertem a sok petrezselymet, amiből a tálalásnál is szórtam rá. A koronát Giuseppe különleges olaja tette rá. Döbbenetes, hogy pár csepp különleges olívaolaj micsoda csodát tesz egy étellel!
na nálam ez is a "babrás" kategória, de ha valaki megcsinálná, szívesen megkóstolnám :P
VálaszTörlésOrszágomat ezért az olívabogyóért....annyira isteni és finom. Olaszországban ettem ilyent, azóta keresem itthon....csak a kalamata az ami kissé megközelíti az ízt. Nem tudod hol lehet ilyent?
VálaszTörlésEz a csicseris sólet meg tényleg nagyon finom lehet, de hússal képzelem el. :)
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésTudom, hogy ez nem az "önök kérték", de már ezer éve vadászok egy receptre, de semmilyen fórumon nem jegyzik (kezdem azt hinni, hogy ilyen étel nincs is. :().
VálaszTörlésTe vagy az utolsó reményem!
Ezt keresem: Nyitrai pulykamell rántva.
Hálás köszönet (még akkor is ha nemleges a válaszod)!
Pussz.
catyst...neked minden babrás))))
VálaszTörlésCsibe...már leírtam)))
VálaszTörlésgesztenye...nem kedveled az olajbogyót???, szerintem nyugodtan kihagyható
VálaszTörlésM.L. ...én ezt találtam:
VálaszTörlésNyitrai szelet
Kell hozzá egy kis kiklopfolt sertés, marhahús, lehet karaj, vagy tarja az mindegy, vagy esetleg pulykamell. Liszt, tojás, meg reszelt nyers krumpli.
Elkészítése tulajdonképp igen hasonló a hétköznapi rántott húséhoz, csak a zsemlemorzsa helyett a reszelt krumpliban forgatod meg jó vastagon a húst, majd forró olajban jó aranybarnára sütöd. Valami isteni finom.
Akár még ez is lehet! Amit én ettem arra még reszeltek sajtot, meg valami tejfölös kulimászt is nyomatíroztak rája. Mármint a már kész rántott szeletre. :)
VálaszTörlésSzerintem ez lesz az. Asszonynak kiadom hétvégére, hogy süssön ilyet. ;)
Nadjon köszike! Sok pussz bele! :)