2010. szeptember 2., csütörtök

Ratatouille (francia lecsó)



Hozzávalók:1 ek. szőlőmagolaj,2 db kaliforniai paprika, 3 db paradicsom, 1 db cukkini, 1 db padlizsán, 2 gerezd fokhagyma, tengeri só, bors, 1 kk. provencei fűszerkeverék, (1 darabka jófajta kolbász))) )1 hagyma

Elkészítése:a vöröshagymát felszeleteljük és az olajon megpirítjuk. A zöldségeket meghámozzuk és sacc. 2 cm kockára vágjuk. A kaliforniai paprikát is hozzáadjuk és a hagymás olajon kissé megfuttatjuk. A paradicsom felét és esetleg kevés vizet vagy paradicsomlét hozzáadva tovább pároljuk. Aztán a fokhagymát, a cukkinit
és a padlizsánt pároljuk készre, közben fűszerezzük. A maradék paradicsomot a szőlőmagolajon megfuttatjuk és a közben elkészült zöldségekhez keverjük.
A jófajta kolbászt bármikor hozzátehetjük, habár a receptek nem írják, de szerintem egy csöppet sem ront az ízén.


Cukkini:

Rokonaihoz - az uborkához, a tökhöz vagy a dinnyékhez - képest víztartalma jóval kisebb, viszont rendkívül sok fontos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Ezek közül a legjelentősebb a héjában található védőhatású béta-karotin, de bőségesen tartalmaz C-vitamint, folsavat, káliumot, kalciumot, foszfort, mangánt, cinket, valamint szelént. Nyákszerű és kesernyés anyagai jó hatással vannak a bélműködésre, a szelén, a C-vitamin és béta-karotin pedig immunrendszer-erősítő.
Nem csak „hétköznapi fogyasztásra”, de fogyókúrákra, diétákra is alkalmas, hiszen energiatartalma nagyon alacsony (32 kcal/100g), zsírtartalma pedig elhanyagolható (0,4g/100g). Húsos fogásokkal kiegészítve igen ízletes ételek készíthetőek belőle, és nagyon laktató, anélkül, hogy hizlalna.

2 megjegyzés: