2010. szeptember 3., péntek

Lengyel tojás


Hozzávalók: 5 db keménytojás, 10 dkg vaj, 2 ek. mustár, bors, tengeri só, 1 kisebb fej hagyma

Elkészítése: az apróra vágott hagymát besózzuk majd hozzá tesszük a megpucolt tojásokat, a vajat, a mustárt és késhegyni borsot. Villával összetörjük a hozzávalókat. Lehet turmixgépben is pépesíteni, de én úgy kedvelem, ha darabos.


Bors:
A borsot egészben, finomra őrölve vagy durvára darálva használják ételek pikáns fűszerezésére. Az egészben hagyott borsszemek levegőtől elzárva hűvös és száraz helyen tárolva bármeddig eltarthatók; megőrzik aromájukat. Egész borsot akkor teszünk az ételbe, ha azt sokáig kell főzni: van idő arra, hogy íze, aromája az ételbe kerüljön.
A legtöbbször őrölt borssal ízesítünk különféle ételeket. Minél finomabbra daráljuk a borsot, annál jobban érezhető az aromája. Ha tároljuk, az őrölt bors apránként veszít aromájából, ezért a legjobb, ha csak használat előtt daráljuk meg, vagy a borsdarálóból közvetlenül szórjuk az ételre.
Sötét színű ételekhez az erősebb, illatosabb fekete bors, világos ételekhez az enyhébb fehér bors illik.
A zöld bors tiszta aromájával igen kellemes ízt ad az ételnek.
A borsnak nemcsak ízesítő, de étvágygerjesztő hatása is van, azonban a fűszerezésnél ügyelni kell, mert izgathatja az emésztőrendszert. Ezért minden változatával óvatosan kell bánni; sok diétában tilos is (ilyenkor borsikafűvel helyettesíthetjük). A csípős fűszerek többségéhez hasonlóan élénkítőszer is; emellett vizelet- és szélhajtó. Ízületi gyulladás gyógyítására is használják.

11 megjegyzés:

  1. Milyen egyszerű recept! És mennyivel jobb, mint azok az ócska előregyártott dobozos kencék. Köszi a borsinfót:)

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. nálunk is csak simán tojáskrém a neve, én lilahagymával szoktam csinálni:)
    nagyon finom reggelinek, uzsonnának :)
    és tényleg, már nem csak profin főzöl, de profin fotózol is :)))

    VálaszTörlés
  4. Ez remek, nagyon szeretem én is a tojáskrémet, bár mostanában sajnos nem igazán ajánlott étel nekem, de ezt a receptet is elmentem, hátha valamikor még azért felfalok néhány kenyeret vele(de inkább zsömlét)
    Maradok 10-telettel NEDUDDGI

    VálaszTörlés
  5. Ildy...én nagyon szeretem, kenyér nélkül is megeszem

    VálaszTörlés
  6. gesztenye...legközelebb rácsúszok a sárga képekre))), azokat már úgyis megszoktam

    VálaszTörlés
  7. catyst...ezt a fénykép dolgot nem kajálom be))), néha aprítok bele sav.uborkát is, vagy török bele szardíniát

    VálaszTörlés
  8. neduddgi...egy kis pirított zsömle sosem árthat)))

    VálaszTörlés
  9. Ezt olyan valaki csinálta, akit én nagyon szerettem, és aki sokszor hiányzik nekem. Köszönöm. A receptet is meg az emléket is.

    VálaszTörlés
  10. Most tettem a hűtőbe, holnap reggeli lesz belőle. Van halványlila hagymám, az szép bele:)

    VálaszTörlés