2010. szeptember 29., szerda

Káposztás zúzaraguleves



Hozzávalók:
1 vöröshagyma, olaj, 2 gerezd fokhagyma, 30 dkg csirkezúza,tengeri só,bors, pirospaprika, 20 dkg savanyú káposzta, 2 db babérlevél, 2 db burgonya, 20 dkg zöldbab, 2 dl tejföl, 2 ek. étkezési keményítő

Elkészítése: A kockára vágott hagymát kevés olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk az áttört fokhagymát és a megtisztított, kisebb darabokra vágott zúzát. Tengeri sóval, borssal, pirospaprikkával fűszerezzük, öntünk rá vizet és majdnem puhára főzzük. Aztán rátesszük az átmosott, összevágott savanyú káposztát meg a babérlevelet és főzzük vele 10-15 percig. Utána hozzáadjuk a megtisztított, felkockázott burgonyát és a 2-3 centis darabokra vágott zöldbabot. Utánízesítjük, azután addig főzzük, míg minden belevaló megpuhul. A végén besűrítjük a tejfölös-keményítős habarással és összeforraljuk. Forrón tálaljuk.

Zöldbab:

A száraz bab igen értékes táplálék, mert fehérjeértéke tízszerese a burgonyáénak. A zöldbab jóval kevesebb fehérjét tartalmaz, de ásványi anyagokban igen gazdag.
A hüvelyek betakarításának megkezdésével nem szabad késlekedni; minél később szedjük a hüvelyeket, annál kisebb lesz a hozam. A hüvelyeket csípjük le a bokorról, és ne szakítsuk őket, mert ezzel esetleg kitépjük a sekélyen gyökerező növényeket.
A bokorbabról m2-enként 1,5-2,5 kg, a karósbabról m2-enként 2,5-4,0 kg hüvelytermést takaríthatunk be.
A zöldbabból hagyományosan leves vagy főzelék készül. Újabban - a "vonalakkal" való törődés korában - előtérbe lépett a franciás elkészítés, Vagyis a sós vízben való kifőzés, és utána ízesítés tejföllel, sajttal vagy csupán "dressinggel". Igen kiváló hideg saláták is készíthetők zöldbabból.
Nagyon alkalmas a zöldbab házilagos mélyhűtésre.

5 megjegyzés: