2010. szeptember 14., kedd

Káposztás húskenyér



Hozzávalók: 30 dkg fejeskáposzta, 20 dkg sertéscomb és 20 dkg marhahús megdarált keveréke, 1 nagy vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 db tojás, tengeri só, bors, pirospaprika, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, ha szükséges

Elkészítése: vágjuk apróra a káposztát és rakjuk forrásban lévő vízbe. A darált húshoz keverjük hozzá az apróra vágott vööröshagymát, az összenyomott fokhagymát. Keverjük hozzá a tojásokat, sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk és alaposan dolgozzuk össze. A húsos keverékhez adjuk hozzá a már megpuhult és kinyomkodott káposztát és dolgozzuk össze. Ha híg a massza , sűrítsük a zsemlemorzsával. Az egészet öntsük egy kiolajozott jénaiba, formázzuk, majd helyezzük az előmelegített sütőbe. 180 fokon sütve kb. 40 perc alatt kész.





Káposzta:
A káposzta (összes "rokonával" együtt!) nagyon gazdag vitaminokban, különösen C-vitaminban (100 g káposztában 40 mg C-vitamin van), de K- és B1-, valamint E-vitaminban is. A zöld levelekben sok béta-karotin van, amely antioxidáns, a légúti daganatos megbetegedések ellen védő hatása van és segíti a látást is. Gazdag élelmi rostokban, az ásványi anyagok közül pedig a kalcium mennyisége kiemelkedő és a vasé is jelentős. A káposztában lévő, csípős ízű mustárolaj antibakteriális hatású, tulajdonképpen természetes antibiotikumnak tekinthető. Tiocianátot is tartalmaz, amely gyomorfekély esetében jótékony hatású. A káposzta sokoldalúságát bizonyítja, hogy hatásos a gyomor, a bélrendszer, a tüdő, a mell és a petefészek rosszindulatú daganatos betegségeinek megelőzésében, sőt egyes vélemények szerint bizonyos esetekben a már kialakult rákot is képes gyógyítani. A kalóriaszegény étrendre szorulóknak jó hír, hogy értékes összetevői mellett száz grammjában csupán 31, a savanyú káposztában pedig még ennél is kevesebb, mindössze 20 kalória van, miközben az ajánlott napi rostbevitel egytizedét fedezi ez a mennyiség.


4 megjegyzés:

  1. imádom a káposztát, legközelebb úgy készítem, hogy nem megfőzöm a káposztát, hanem megdinsztelem úgy, ahogy a káposztás tésztához szoktuk

    VálaszTörlés
  2. Hmm érdekes, de biztosan finom, hiszen külön-külön az összetevőket szeretem. :)

    Csibe

    VálaszTörlés