2012. február 20., hétfő

Tejszínes gombaleves


Hozzávalók: 20 dkg gomba , 1 ek. szőlőmagolaj, 2 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, tengeri só,  bors, petrezselyemzöldje, pár csepp citromlé, 2 dl főzőtejszín, egy szál angol zeller

Elkészítésea felhevített olajra dobjuk a megtisztított és kockára vágott zöldsgégeket és az alaposan megmosott, feldarabolt gombát. Pár percig dinszteljük őket , majd felöntjük kb. egy liter vízzel. Ízesítjük borssal, tengeri sóval, reszelünk bele a citrom héjából és facsarunk bele pár csepp citromlét is. Kb. 30 perc alatt készre főzzük. (A citromhéjtól kellemes illata lesz a levesünknek.)  Zabpehelylisztből készült galuskát szaggatunk bele. Amikor elkészült a levesünk beleöntjük a főzőtejszínt és egy -két percig főzzük vele.  Tálaláskor meghintjük petrezselyemzölddel.


15 megjegyzés:

  1. Leves, méghozzá Gomba leves az egyik kedvencem, vagy 15 féle képpen csinálom, és erre gyön Málna, és mutit olyant, de olyant, amit én még eddig nem, de most ki fogom lóbálni, mer nem reszeltem bele citrom héjat, és nem csepegtettem bele citrom levet sem, de ami késig az a 6.20-as gyors, de én ezt meg fogom..... szóval már mentettem is.
    Maradok 10-telettel NEDUDDGI

    VálaszTörlés
  2. 1 biztos. Abban a pillanatban, ahogy kész a szakácskönyv progi, külön fejezetet fogok szentelni Málna receptjei címmel, és rendezett formában fogom megcsinálni de nem csak Málna lesz benne, hanem az összes, amit mentettem a többi blogból is. És aztán elküldöm Málnának, hogy hogy tetszik a dolog. De ez a szakácskönyv progi, ez nem nyilvános progi lesz, csak kevesek fognak hozzá jutni, mivel 1 szerveren lesznek a recept adatok, és a program fogja letölteni, és felrakni oda az esetleges újabb recepteket. Kérdésem az, hogy Málna Te hozzá járulsz é egy ilyen dologhoz, hogy a receptjeid imígyen legyenek megőrizve.
    Teljes izgalommal várom a válqaszt, addig is
    Maradok 10-telettel NEDUDDGI

    VálaszTörlés
  3. Jé, (izé..M)te szereted a tejszínt?? Zsírdús...zsírdús..)) Megelőztem É-t!! (farncba is..)

    VálaszTörlés
  4. Mondtam már hogy nagyon szeretem a szép színes zöldséges dolgaidat? Mondtam ! Csodás lehet ez a leves ízre is mert a külalakja kitűnő!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én kevésbé kedvelem a gombalevest, de a férjem imádja

      köszönöm))

      Törlés
  5. ezek szerint te se pucolod meg a gombát, csak jól megmosod.. sok helyen olvastam már, hogy nem kell hámozni, de ha nagyok a fejek, akkor én inkább meghámozom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én csak akkor hámozom, ha nagyon ki vannak nyílva, egyébként csak megmosom

      Törlés
  6. Nem pont ez a gombalé lett legyártva, de a citrom ki lett próbálva, és köszönöm a tanítást, nagyon bevált.

    VálaszTörlés