2011. október 6., csütörtök

Töltött káposzta

Tulajdonképpen nem *rendes* töltött káposztát készítek, hanem ötvözöm a székelykáposztával. Teszek bele füstölt húst vagy kolbászt, nagyobbacskára vágott sertéscomb darabokat vagy oldalast. A káposztát pedig nem vízzel öntöm föl, hanem fele víz és fele paradicsomlé keverékével.

Hozzávalók a káposztához: 1 kg szálas savanyú káposzta,  8-10 db sav. káposzta levél, 1 nagy fej hagyma, bors, vegeta, 2 db babérlevél, pirospaprika, 2-3 gerezd fokhagyma, bármilyen füstölt hús, paradicsomlé, 40 dkg sertés comb, 2-3 db borókabogyó

Hozzávalók a töltelékhez: 40 dkg darált sertéshús, 2 marék rizs, 1 tojás, vegeta, bors

Elkészítése: a töltelékbe valókat összegyúrom és  a lecsumázott levelekbe töltöm. A lábosba picur olajat öntök , azon pirítom meg a hagymát, fokhagymát és a füstölt húst. Hagyom süldögélni, majd rádobom a nagy kockákra vágott sertéscombot. Rászórok egy sor savanyú káposztát, majd ízesítem borssal, vegetával, babérlevéllel, borókabogyóval és megszórom pirospaprikával. Erre a rétegre helyezem a töltelékeket, majd  az egészet betakarom a maradék káposztával. Felöntöm a víz és a paradicsomlé keverékével és fedő alatt, lassú tűzön kb. másfél óráig főzöm. (fővés közben megkóstolom és kissé savanyúnak érzem, akkor dobok bele 2 szem kockacukrot)





p.s.: sajnáltam szegény blogot, hogy itt árválkodik....

8 megjegyzés:

  1. Nagyon jól tetted hogy jelentkeztél , hiányoztál! Nagyon guszta a káposztád! Én is hasonlóképpen szoktam csinálni és általában teszek 1 kis doboz paradicsompürét bele édesanyám főzte így mindig!

    VálaszTörlés
  2. Ó, ezt imádom. Tetszik a te turbós változatod. Az a füstölt hús biztosan nagyon finom bele. :)))

    VálaszTörlés
  3. én inkább csak székelykáposztát szoktam csinálni, mert az nem annyira macerás, de ez isteni finom lehet így :)))

    VálaszTörlés
  4. Éva...köszönöm,kedves tőled

    én amúgy is imádok mindent, ami paradicsomos

    VálaszTörlés
  5. Petra...igen, a füstölt hús kimondottan feldobja

    VálaszTörlés
  6. catyst...ne mááááááá))), a töltelék is seccpecc megvan)))

    VálaszTörlés
  7. Szeretem, tőled tanultam, így készítem én is :-))

    VálaszTörlés