2011. február 1., kedd

Prézlis kelbimbó

Hozzávalók: 25 dkg kelbimbó, 2 ek. szőlőmagolaj, tengeri só, 3 ek. szénhidrátcsökkentett zsemlemorzsa, 1 csipet rozmaring, 3 dl zsírszegény tejföl

Elkészítése: a kelbimbókat megpucoljuk (levágjuk a talpát és a külső leveleket) , majd sós vízben puhára főzzük. Közben az olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát. A megfőtt kelbimbót összekeverjük a morzsával , a rozmaringgal és a tejföllel, majd jénai tálba tesszük. Sütőben kb. 15 percig sütjük, addig, hogy a tejföl színt kapjon a tetején.
Kelbimbó:
A kelbimbó Kínából származik. Európában a tizenharmadik században jelent meg Brüsszel környékén. Ekkor már árusították a helyi piacon. Sok európai nyelven brüsszeli káposztácska vagy bimbó, illetve káposztabimbó néven ismeretes. Népszerűsége lassan növekedett, Európa többi részére csak a XVIII. században jutott el.
Egyes vélemények szerint a kelkáposzta mutációjával jött létre ugyanazon a módon, ahogyan a szokásos méretű kelkáposztán is kis bimbók fejlődnek, ha a talajban hagyott növényről eltávolítjuk a központi fejet. A bimbós kel valóságos raktára az értékes tápanyagoknak. Vitamintartalma (A, B1, B2, B6, C, E és K), valamint ásványi anyag tartalma (mangán, vas, foszfor, magnézium, kálium) különösen kívánatossá teszi.

Sok benne az élelmi rost, amely megkönnyíti az emésztést és karbantartja a vastagbelet. Mint más káposztafélében, a kelbimbóban is kiemelkedően sok kéntartalú növényi hatóanyagot találunk, amelyek a méregtelenítésben kulcsfontosságú szerepet játszó enzimek termelésének fokozásával serkentik a szervezet természetes védekező folyamatait, többfajta rákbetegség megelőzésében is hasznosak lehetnek.


6 megjegyzés:

  1. Most nekünk vagy igen hasonló az ízlésünk, vagy csupa olyan főzöl amit szeretek és mindezt a kedvemért teszed. :):)

    VálaszTörlés
  2. kelbimbóilag??? vagy zöldségileg???)))

    VálaszTörlés
  3. őt viszont ismerem, nálunk a "lengyelesen" névre hallgat :))
    (nem szénhidrát és zsírszegény cuccokat használunk, pedig a tükörbe nézve nem ártana :P)

    VálaszTörlés
  4. catyst...azon a néven is hallottam már

    VálaszTörlés
  5. Csibe...ízlések és pofonok néha egyeznének??)))

    VálaszTörlés