2011. december 14., szerda

Szarvaspörkölt


Hozzávalók: 1  kg szarvascomb, 2 fej  hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 5-6 szem borókabogyó, 1db  zöldpaprika, 1 db paradicsom, bors, vegeta, pirospaprika, egy csipet őrölt kömény, 1 dl vörösbor, kókuszolaj

Elkészítése:a  kuktában olajat hevítek, rádobom a kockára vágott hagymát, fokhagymát, a felkarikázott zöldpaprikát, kockázott paradicsomot, összepirítom őket, majd lehúzom a tűzhelyről. Rászórom a pirospaprikát, összekeverem, pici vizet öntök alá majd beleszóróm a fűszereket: a borókát, a borsot, a köményt és a vegetát. Visszateszem a tűzre és belerakom a felkockázott , letisztított húst és még annyi vizet öntök rá, hogy ellepje. Puhulásig főzöm. A végén beleöntöm a vörösbort, még párat rottyantok rajta, hogy a bor alkohol tartalma elillanjon.


Pörköltalap...még paradicsom nélkül.


A kész, szaftos pörkölt.

23 megjegyzés:

  1. szarvast se ettem még soha, de biztos, hogy ízlene :)) köret mi volt?

    VálaszTörlés
  2. Jajj, nagyon jól néz ki! Még nem ettem szarvast, de ezek után el tudom képzelni, hogy isteni lehet:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta! Igazán szép emlékem van egyszer ettem ilyen húst, de arra emlékezni fogok még élek, mert nagyon finom volt! Ilyen fajta húst napjainkban nem sűrűn készítek!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta. Nekem már a mélyhűtőben van 1 kg szarvas ragum. A lányom jövő héten csütörtökön jön haza Grazból, akkor akarom ezt elkészíteni.

    VálaszTörlés
  5. Felénk nagyon sok szarvas és őz van ( Gemenc ). Sok kárt is csinálnak.
    Csak főzzétek őket :)

    VálaszTörlés
  6. Szívesen lettem volna asztal vendég erre a finomságra!!!!!

    VálaszTörlés
  7. A puhulásig főzni az mennyi volt időben? Nagyon gusztán besűrűsödött.

    Épp gondoltam rád, hogy tudod-e, mi az a csokihab, egy franszia találmány, most néztem, karácsonyra kéne csinálnom. Olvasztott csokihoz tojást (sárgáját és habot) kevernek, és hűtőbe vágják.

    Ha lenne neked is ilyen recepted, akkor megtámadnám.

    VálaszTörlés
  8. Nefi kérdése az enyém is, mert már nem egészen 2 hét és LESZ kuktám :):):):)Szarvast meg bármikor tudok szerezni. :):):):)

    VálaszTörlés
  9. Ne főzd kuktában, az nem olyan. Max. a legvégén. Bográcsban 2-3 óra alatt szokott megfőni mifelénk. Annyi kell a marhának is.

    VálaszTörlés
  10. Köszi. :)

    A kuktáról jut eszembe, hogy a befőtt, amit azzal csináltam (üres üvegbe cseresznye, lezár, kuktába tesz, 15 percig gőzöl - és kész) nagyon jó lett. Nyugodtan ki lehet próbálni.

    VálaszTörlés
  11. catyst...rendhagyó köret volt: hajdina

    VálaszTörlés
  12. Roza...száraz a husija, elbírja a bő szaftot
    lehet a tányéron mellé tenni áfonyalekvárt is és mellé burgonyafánkot vagy krokettet

    VálaszTörlés
  13. Éva...szeretem a vadhúsokat, sok helyen lehet kapni, spéciel a szarvascombot kaptuk
    de egy finom marhapörkölt is megteszi)))

    VálaszTörlés
  14. gondaanyu...még van egy kiló belőle, főzöm szorgalmasan))

    VálaszTörlés
  15. Nefi...nagyon sokáig főtt, még kuktában is három óra volt

    be vagyok oltva sütés ellen, max: moszkauer, máglyarakás, vargabéles, tiramisu))), ezeket bírom megcsinálni)), nem kell hozzá sok sütnivaló *itt magamra gondoltam a sütnivalóval*

    VálaszTörlés
  16. VCS...én szeretem a kuktát, minden sokáig szutyogós ételt abban főzök, sőt, a nem szutyogóst is és a húslevest is)))

    VálaszTörlés
  17. gondaanyu...természetesen a tűzön főtt ételeknek egészen más ízük van, ez nem kérdés

    VálaszTörlés
  18. Nefi...ezek szerint te is kuktázol)))

    VálaszTörlés
  19. Ja. Még anyósomat is rákapattam. Ő is mindent belevág, pedig azt hittem, hogy majd ellenáll.
    Én egyébként nem sokat használom, mert nagyon utálom mosogatni. :)

    VálaszTörlés
  20. Nem bántottalak meg, ugye ? Nekem volt régen, még alumínium, nem szerettem.

    VálaszTörlés
  21. gondaanyu...eszembem ágában sincs)))

    VálaszTörlés