2010. október 28., csütörtök

Kolumbiai krumplileves

A Vacsoracsatában láttam. Szolnoki Tibor főzte.

Hozzávalók: 1 db csirkemellfilé, 3 db burgonya, 2 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 1 darabka zeller, 1 fej hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 db avokádó, bors, biovegeta, 2 dl főzőtejszín, petrezselyemzöldje

Elkészítése: a feldarabolt csirkemellet lábosba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Amikor elkezd forrni a tetejére feljövő habot merjük le róla, tegyük hozzá a megtisztított és hasábokra vágott zöldségeket, a zellert, a burgonyát, a felaprított hagymát és fokhagymát. Ízesítsük a vegetával, borssal és kis lángon főzzük készre.
Öntsük bele a tejszínt, forraljuk össze. Tálaláskor tegyük a tányérba vékony csíkokra szeletelt avokádót és arra merjük a levest. Ízesíthetjük pár csepp citromlével.



Avokádó:
Alligátorkörtének is hívják.
Héja ehetetlen, színe a világostól a sötét zöldig sokféle árnyalatú lehet, sőt van sötét lila is (ínyencek szerint a majdnem fekete héjú a legfinomabb). Csak közvetlenül a felhasználás előtt szabad meghámozni, mert húsa hamar megbarnul (érdemes citromlével megcsepegtetni – ha a recept engedi).

Húsa világos zöld, vajszerűen kenhető. Íze lágy, enyhén dióaromájú. Közepében diónyi mag található. Akkor vegyük meg, ha már kissé puha, és héja könnyedén benyomható. Ha mégis nagyon zöld, újságpapírba csomagolva, szobahőmérsékleten 1-2 nap alatt jól beérik.

Gazdag B1-, B2-, E-vitaminban és ásványi anyagokban. A benne lévő többszörösen telített zsírsavak rendkívül jó hatással vannak a szívre, az erekre és csökkentik a koleszterinszintet. 

9 megjegyzés:

  1. Nagggyon guszta!
    Ez lesz a következő leves, amit főzök :-)))
    Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
  2. gesztenye...nagyon finom, könnyű leves, érdemes elkézíteni, főleg annak, aki kedveli az avokádót

    VálaszTörlés
  3. jól értem?

    szurkoltok értem? most vágok bele a leves főzésébe. jajjjj...

    köszi a receptet...

    VálaszTörlés
  4. jól értem?...szurkolunk és várjuk a beszámolódat))))

    VálaszTörlés
  5. jól értem?

    hááááát... szóval a zúúúúúúúúgy volt, h hajszálra úgy csináltam, ahogy írtad, -szóval volt rohangászás a gép és konyha közt, mert kinyomtatni, azt persze nem, tudod a környezet tudatosság- csak épp azt nem fejtetted ki pontosan, mennyi az a "felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje." a 2dl tejszínről meg persze elfelejtkeztem... szóval egy kicsit híg lett...de ehető és finom...

    köszönöm még 1x is... és a szurkolást is...

    VálaszTörlés
  6. bakker, kb. másfél liter, valóban, be kellett volna írnom(((, sorry...

    VálaszTörlés
  7. ezér javaslok, egy terminál telepítést a konyhába, és akkor környezet tudatosan, lehet főzni :D

    VálaszTörlés
  8. neduddgi, nanyilván, anélkül nem is konyha a konyha)))

    VálaszTörlés