2012. szeptember 8., szombat

Pelmenyi (pilmény)



Én gyerekkorom óta pilménynek ismerem. Volt Anyunak egy barátnője, aki orosz volt, és akit mindenki nemes egyszerűséggel csak Ruszki Zsuzsának szólított.  Zsuzsa pilménynek hívta ezt az ételt, Anyu pedig tőle tanulta anno. A pilménynek vagy nevezzük pelmenyinek, csak két hátulütője van, az egyik, hogy  nem lehet belőle elég sokat készíteni, a másik, hogy, egyszerűsége ellenére elég időigényes. Van hozzá pilmény gyártó kézi készülék is, de nekem nincs ilyen, így pohárral szaggattam ki a kis űrhajókat a tésztából.

Hozzávalók: 80 dkg liszt, 5 tojás, himalája só, bors, 1 fej hagyma, 40 dkg darált marhahús, 40 dkg darált sertéshús , 10 dkg vaj, ecet, mustár, tejföl

Elkészítése: a kétféle darált húshoz hozzákeverjük a lereszelt hagymát. Sóval, borssal ízesítjük és alaposan összekeverjük. A lisztet a fél pohár vízzel, a tojással és a sóval jól összegyúrjuk ( a leveles tésztánál lágyabb legyen). Utána kb. 2 mm vastagságúra kinyújtjuk (immár másodszorra használva a nyújtófámat ))) ), és 4 cm átmérőjű begrével kiszaggatjuk. Mindegyik korong közepére 1-1 kiskanálnyi húst teszünk. A tésztát kettéhajtjuk és a széleket jól összenyomkodjuk. Forrásban lévő sós vízben kifőzzük. Akkor kész, ha a kis ufók feljönnek a víz tetejére. Szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük, és kevés vajat teszünk rá. Tálaláskor tejfölt, mustárt, bőven borsot és akár ecetet is tehetünk rá.

(ld.: Vidék Íze , fene tudja melyik évfolyam és hanyadik szám, sorry (( )

9 megjegyzés:

  1. Szóval pelmenyét én sokat ettem kint náluk, Moszvában, de Kosztamuksaban is, remekül elkészítve, csak náluk birkából és malackából, Krasznogorszkban csak birkából csinálták, de Tallinban pl. kecske és birka keverék volt a húsi. Minden a leírásod szerint történt kint is, ők viszont előszeretettel fűszeres vajat raktak a kifőtt tésztára, és csak utána a tejfölt, ecetes torma mellé, és bors. Örülök, hogy leírtad ezt a receptet, mert szerettem kint ezt a kaját, és már a nevét is elfeledtem, de jó hogy fejembe juttattad, köszönöm.
    Maradok 10-telettel NEDUDDGI

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. tormával enni, hmmm, még nem is hallottam , de mivel szeretem az ecetes tormát, így legközelebb kipróbálom úgy

      Törlés
  2. Mindegy mi a neve,szerintem isteni lehet,szeretem főleg ha más készíti el!:):)

    VálaszTörlés
  3. Az ukrán hajószakácsok előszeretettel főzték, ha a kedvemben akartak járni! Csodás kaja, a tiéd ugyanúgy néz ki, mint az eredeti, gratulálok!
    A receptet természetesen viszem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. remélem el is készíted)))
      a fenébe is, be kell szereznem egy ukrán hajószakácsot)))

      Törlés
  4. Pelmenyi vagy pilmény, mindegyik jópofa név egy ilyen finomsághoz. Hozhatna nekem is valaki egy tányérral...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. végül is rémegyszerű elkészíteni és nagyon finom, jah, nekem is hozhatna valaki)))

      Törlés
  5. Ha netán véletlen, valami oknál fogva mégis meghívnál ebédre, ezt szeretném kérni:-))
    (most jól meghívattam magam, mi?:-DDD)

    VálaszTörlés