2010. július 15., csütörtök

Hentesleves



Hentesleves

Hozzávalók:

- 1 evőkanál olaj
- 1 evőkanál vöröshagyma
- kevés fokhagyma
- 1 szál fehérrépa
- 2 szál sárgarépa
- szelet karalábé
- szelet zeller
- kevés karfiol
- 10 dkg zöldborsó
- 2 db burgonya
- 10 dkg darált sertés
- 1/2 zöldpaprika
- 1/2 paradicsom
- ízlés szerint majoránna
- 1 kávéskanál pirospaprika
- ízlés szerint feketebors
- ízlés szerint tengerisó


Elkészítése:
A vöröshagymát és a fokhagymát fokhagymanyomón áttöröm. Felhevített olajon üvegesre párolom. Hozzáadom az apró kockákra vágott sárgarépát, gyökeret, karalábét, zellert meg a zöldborsót. Néhány percnyi párolás után hozzáteszem a darált húst, és addig keverem, míg elveszti a színét. Meghintem pirospaprikával és sóval, elkeverem,
majd feleresztem két liter vízzel. Beleteszem a zöldpaprikát és a paradicsomot. Kb. 25 percig főzöm, ekkor hozzáadom az apróra vágott burgonyát és a
karfiolt. Ha felforrt, hozzáadom a fűszereket.
(vidékíze.hu)






Zöldborsó:

B1, B2, és C vitamint (20 mg/100 g) tartalmaz. Szénhidrát tartalma is jelentős. Kalóriaértéke megközelíti a burgonyáét, fehérjetartalma pedig kb. háromszor annyi.

Majoránna:

A majoránna egyike a legrégebbi magyar fűszereknek, amely méltatlanul kiszorult a mai magyar konyhából. Kitűnően ízesíthetők vele levesek, pl. burgonya és gombaleves, és főzelékek (kelkáposzta és savanyú burgonyfőzelék). A csirketöltelékekhez is nélkülözhetetlen. Különösen ajánlott a majoránna a bárányhúshoz, valamint a hurkákhoz, pástétomokhoz.
Aromája eltéveszthetetlen. Potpourri alkotóeleme is lehet, teája emésztésjavító, nyugtató, fejfájást enyhítő.

Pirospaprika:

A közönséges paprika táplálkozási értéke nagy, mert sok benne az értékes összetevő és sokoldalúan felhasználható. Csípősségét a kapszaicin nevű vegyület okozza, amely a néhány nem csípős fajtából hiányzik is.
A C-vitamin-tartalma 100 mg/100 g, de egyes fajták beérett termésében a 300 mg-ot is elérheti. Előnye, hogy savanyítva is megőrzi C-vitamin-tartalmát, ezért téli fogyasztása mindenkinek javasolt. Tartalmaz még illóolajat, cukrot, pektint, ásványi sókat, A, B1, B2-vitamint is. A sokféle karotinoid nemcsak festékanyag, de tápértékük is fontos.

1 megjegyzés: