2010. július 28., szerda
Csirkebrassói
Csirkebrassói
Hozzávalók: 1 ek. olívaolaj, 1 fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 5 dkg angolszalonna (zsíros része nélkül) 50 dkg csirkemellfilé, bors, tengeri só
Elkészítése: A forró olívaolajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a csíkokra vágott angolszalonnát és a szintén csíkokra darabolt csirkemellfilét. Erős tűzön, állandóan kevergetve fehéredésig sütjük, majd sózzuk, borsozzuk. 1dl vizet öntünk alá., és addig pároljuk, amíg a csirkehús megpuhul, és a szaftja besűrűsödik.
Zöldsalátával tálaltam.
Csirkehús:
A csirke húsa értékes fehérhús, mely könnyen emészthető, a lebontott anyagok pedig jól hasznosíthatóak az emberi szervezet számára. Izomrostjai puhák, kötőszövetei zsírban szegények. Fehérjetartalma magas és fehérjéi teljes értékűek. Zsírtartalmának eloszlása is kedvező; míg a nagy vágóállatok zsírja átszövi az izomzatot, addig a baromfié a bőr alatt helyezkedik el és így könnyen eltávolítható.
A csirkeételek sorának csak fantáziánk szabhat határt. Készíthetjük főzve, sütve, párolva. Készíthetünk belőle leveseket, adhatjuk salátákhoz, ragukhoz, különböző rakott ételek alkotói lehetnek, tölthetjük, süthetjük szelethúsként, vagy elkészíthetjük akár egyben is. A szelet húsok igen gyorsan elkészülnek, túl hosszan hőkezelni nem ajánlott, mert könnyen kiszáradnak, élvezhetetlenné válnak. Köretként illenek hozzá a zöldségek, gyümölcsök, tésztafélék is.
A csirkének leginkább B-vitamin tartalma jelentős. Mindig tartsuk azonban szem előtt, hogy igen fontos fehérjeforrás szervezetünk számára.
Fokhagyma:
Illóolajakat (alliin, allicin), szénhidrátot, fehérjét, fontos ásványi anyagokat, C-vitamint tartalmaz. Jellegzetes illatát egy kéntartalmú anyag, az ajoén adja.
A modern orvostudomány igazolta emésztést elősegítő, bélfertőtlenítő, bélféregűző, vérnyomást csökkentő, epe- és májműködést elősegítő hatását.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Hát ezt most így nem értem...
VálaszTörléshttp://etelek.nolblog.hu/archives/2010/07/28/Csirkebrassoi/
Érdekes...
VálaszTörlésa helyzet az, hogy én értem)))
VálaszTörlésmindkét blog az enyém)))
csak a nol-os bejegyek ritkán jutnak el a minerig, van amikor nem jelennek meg, a blogspotosok viszont kivétel nélkül felkerülnek...ennyi a történet
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörléssg. mindenki szeret titokzatoskodni)))
VálaszTörlésén se értem, ezért a nevem NEDUDDGI és a másikon is megkukkantottam, ezt a remek kaját, és elő is jegyeztem:D
VálaszTörlésmaradok még mindíg 10-telettel NEDUDDGI
Neduddgi...érdemes kipróbálni, ha szelsz bele sonkát és sav.uborkát, akkor pillanatok alatt lesz belőle hentestokány)))
VálaszTörlésNa tessék :D ez remek egy kis csavar, és máris egy másik kaja lesz belőle. Nagyon köszönöm ezt a remek 5-letet:D és receptet
VálaszTörlésMaradok 10-telettel NEDUDDGI
Bocs, amiért "érdekes"-kedtem, de nem néztem meg, hogy mindkét blog a tiéd. Eszembe se jutott. Na, mostmá' mindegy.
VálaszTörlésIldy...nem tudhattad, én meg nem mondtam)))
VálaszTörléspl.: a nol-os bejegyem 1 napra rá jelent meg a mineren, hanyagolom ezek után a nol-t, bejegyzésileg, asszem)))
Neduddgi...néha nem árt egy kis variáció)))
VálaszTörlés