2010. július 30., péntek

Egresleves csirkehússal


Egresleves csirkehússal

Hozzávalók: 40 dkg csirkeszárny, 2 db sárgarépa, 1 fehérrépa, tengeri só, 1 ek. biovegeta, 5 dkg rizs, 30 dkg egres,1 csokor petrezselyemzöldje, 1 tojás sárgája, 1 kis pohár tejföl

Elkészítése: A csirkeszárnyakat 2 liter vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát, fehérrépát , azután a sóval és vegetával ízesítve elkezdjük párolni. Amikor félig kész akkor beletesszük a megmosott rizst és azzal együtt főzzük puhára. Beletesszük a finomra vágott petrezselymet is. Az egrest csak a főzés végén adjuk hozzá és csupán pár percig forraljuk, hogy ne főjenek szét a szemek.
Végül a tejfölt kikeverjük a tojássárgájával, felengedjük egy merőkanálnyi forró levessel és az eresztéket a csendesen fővő leveshez keverjük. Hagyjuk, hogy egyet lobbanjon. Megbolondítja a levest, ha reszelünk bele friss citromhéjat.

Egres:

A köszméte energiatartalma csekély, 44 kcal (184 kJ) 100 grammonként. A gyümölcsében sok A-, B1- és C-vitamin, 0,8 százalék körüli pektin, 0,5 százaléknyi ásványi anyag (kálium, kalcium, foszfor és niacin), illetve szervezetünk számára fontos elemek, citromsav, gyümölcs- és szőlőcukor található. A benne található nyomelemek miatt rendkívül értékes a szervezetünk számára. Az emésztést segíti, nem véletlenül adják főtt és sült húsok mellé köretként. Fogyasztása kedvező hatással van a belső elválasztású mirigyekre és a szívre, májra és a vesére is. Természetgyógyászok lázzal, gyulladással együtt járó betegségek esetén is ajánlják a nyugtató, hűsítő hatású egres szörpöt.



Petrezselyem:

Illóolajat, karotint, C- és E-vitamint, ásványi sókat tartalmaz. Fogyasztása a szervezet számára különösen a téli hónapokban előnyös.
Gyógyhatása: A petrezselyem zöldje és gyökere egyaránt gyomorerősítő, vesetisztító, étvágygerjesztő hatású. Flavonoidokat is tartalmazó illóolaja gyulladáscsökkentő hatású.

2 megjegyzés: