2010. június 3., csütörtök

Coq au vin



Coq au vin (kakas borban)

Rengeteg féle variációt olvastam, egyikben többféle zöldség van, a másikban kevesebb. Lehet ezt az ételt sütni is és lábosban főzni is. Én főztem. Lehet vörösborral, lehet fehérborral. Én fehérborral, mert az szutyogott itthon.Én csirkéből készítettem több okból is, a kakasra fényéveket kell várni, hogy megpuhuljon, a csirke pedig saccper fél óra alatt kész.

Hozzávalók: 8 db alsó csirkecomb,3 ek.vaj, 3.4 dl fehérbor, 20 dkg apró szemű gomba, 4-5 szál fehérítő zeller,10 dkg gyöngyhagyma, 15 dkg húsos szalonna, bors,1 fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, provanci fűszerkeverék, vegeta, keményítő vagy liszt

Elkészítése:vajat hevítünk egy lábosban (nekem öntöttvas van, de szerintem bármilyen megfelel) megpirítjuk benne a belisztezett csirkecombokat, amiket lebőröztünk. Amikor pirosak a combok utána dobjuk a felkockázott szalonnát, hagymát , fokhagymát,az egészben hagyott gombát, a feldarabolt szárzellert és a megtisztított gyöngyhagymákat. Vegetázzuk ,borsozzuk és meghintjük a provanci keverékkel. Összepirítjuk a hozzávalókat majd felöntjük a fehérborral. Lefedjük. Kb. 30 perc alatt kész. Ha sok marad a leve , akkor a fedő levétele után szutyogtassuk el a felesleget.

4 megjegyzés:

  1. Ó, de jól hangzik ez! :)

    Én holnapra grillezett csibemelleket gondoltam, kapormártással...de ez nagyon jól hangzik, sokkal jobban mint az én gondolatom :):)Még talán kakshoz is hozzájutok, ígért nekem egy pasi épp a héten, vörösbor van....biztatom magam :):):)

    VálaszTörlés
  2. Ha a húst kihagyjuk, akkor egész klassz lenne.

    VálaszTörlés
  3. Én ezt klasszikusan készítettem, de ez gyors. Miért ne? És ami a fő, hogy a 90 napos diétámba is belefér fehérje napon!!

    VálaszTörlés
  4. Seafalcon...valóban, a kakasnál finomabb hús kevés van, csak néha nincs idő kivárni)))

    VálaszTörlés