2013. április 8., hétfő

Birkapörkölt juhtúrós sztrapacskával

Tegnap egy kis vasárnap délutáni összeröffenés volt nálunk (télűzés gyanánt), birkapörkölt volt a társaság óhaja.


Hozzávalók: 2 kg birkahús (jelen esetben egy csontos lapocka, egy szűzpecsenye és comb) , 2 fej  hagyma, 4 gerezd fokhagyma, szőlőmagolaj, 5-6 szem borókabogyó, 1db  zöldpaprika, 1 db paradicsom, bors, vegeta, pirospaprika, egy csipet őrölt kömény, 1,5 dl vörösbor

Elkészítése: a kuktában olajat hevítek, rádobom a kockára vágott hagymát, fokhagymát, zöldpaprikát és a paradicsomot. Összepirítom őket, majd lehúzom a tűzhelyről az edényt. Rászórom a pirospaprikát, összekeverem, pici vizet öntök alá, majd beleszórom a fűszereket: a borókát, borsot, vegetát és a köményt.  Visszateszem a tűzre és belerakom a felkockázott, letisztított húst, valamint a lapocka csontját és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Puhulásig főzöm. A végén beleöntöm a vörösbort, rottyantok rajta párat, hogy a bor alkoholtartalma elillanjon.
Juhtúrós sztrapacskával tálalom.



8 megjegyzés:

  1. jövök.. vagy mind elfogyott? :)))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. egy kis sztrapacska maradt, mert volt aki kenyérrel ette...

      Törlés
  2. Nagyon guszta, igen finom lehetett! Gondolom a vendégek eltüntették gyorsan.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a hús mind elfogyott, egy kis sztrapacska maradt csak...

      köszönöm))

      Törlés
  3. hehe..én szombaton juhtúrós nokedlit csináltam a szarvaspörkölthöz...néha olyan egyhúron tudunk pendülni, mint a múltkor a palacsintánál...csak a mh. az nem stimmel! :):):):)

    VálaszTörlés
  4. Hajjaj! Imádom a sztrapacskát, de a krumplireszelés miatt nem csináltam még. Lehet ki kéne próbálni... Jakabszálláson van egy útszéli csárda, ott néha eszünk fél adag birkapörit, istenien főzik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nem vészes, mármint a krumpli reszelése, próbáld meg, sztem a házi sztrapacskának nincs párja)))

      Törlés