2010. augusztus 3., kedd

Szárzeller kicsit másképpen



Reggelire és vacsorára kitűnő étel. A tölteléknek csak a fantáziánk szabhat határt.Én az egyiket hummusszal (csicseriborsókrém) töltöttem, a másikat körözöttel és a harmadikat pedig babkrémmel.

Hummusz

Hozzávalók: 1 csicseriborsó konzerv, 1/2 citrom leve, tengeri só, olívaolaj, 3 gerezd fokhagyma, tahini paszta (az Ázsia boltban kapható)
Elkészítése: a lecsepegtetett csicseriborsóhoz (a levét ne öntsük ki, mert ha sűrű lesz a pép, akkor pár kanálkával higítani tudjuk)hozzáadjuk a 3 ek. olívaolajat, a zúzott fokhagymát, a sót, a 3 ek. tahinit és a fél citrom levét és összepürésítjük. Ha nem elég pikáns cseppenthetünk még bele citromlevet.

Hummusz:

A hummus alapanyagainak köszönhetően rendkívül tápláló étel. Teljes értékű fehérjeforrás, bővelkedik kis glikémiás indexű, lassan felszívódó szénhidrátokban és előnyös élettani hatású telítetlen zsírsavakban. Emellett sok kalciumot, magnéziumot, cinket, vasat, mangánt, rezet és E valamit B vitaminokat tartalmaz. Rosttartalma is jelentős.
Mind a csicseriborsó mind pedig a szezámmag előnyös hatással van a vér koleszterin és lipidszintjére, rostjaik pedig segíthetnek megelőzni a cukorbetegséget. A szezámolaj egyes összetevői (lignánok) hatékonynak bizonyultak egyes rákfajták megelőzésében sőt kezelésében is.

Tahini:

Mivel a tahini egyetlen alkotóeleme a szezámmag, ezért tápanyag és vitamintartalma is hasonló, annyi különbséggel, hogy azok felszívódása sokkal hatékonyabb a magok megőrlése miatt.
A tahini kitűnő forrása a réznek, magnéziumnak, kalciumnak és cinknek, ugyanakkor gazdag rostokban és B1 vitaminban.
A szezámmag több fitoösztrogén vegyületet (ún. lignánt) is tartalmaz.

Szárzeller:

Az ősi ayurvédikus orvoslás a zeller magjait emésztési gondokra, meghűlésre, a vízháztartás szabályozására, ízületi bántalmakra, máj- és lépbetegségek kezelésére javallotta. Magas vitamin- (A, B1, B2, B6, C, E), ásványi anyag (magnézium, foszfor, vas, kálium, molibdén és magnézium) tartalma különösen értékessé teszi, s gazdag a rák megelőzésében fontosnak tartott antioxidáns kumarin-vegyületekben is.
Kiváló forrása az élelmi rostoknak. Szabályozza a vérnyomást. Az érfalak ellazításával illetve az epe működésének serkentésével csökkenti a vér koleszterinszintjét.
A lombozat és a magvak illóolaj-tartalma kiemelkedő. Savtalanítja a vért, serkenti a májműködést, s ezáltal hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez. Tisztítja a bőrt; növényi hormon- és olajtartalma révén erősíti, nyugtatja idegrendszerünket.
Szerves sótartalma erősíti a tüdő és a hörgők működését, pótolja a szervezet izzadás során vesztett ásványi anyag- és sótartalmát.

Babkrém

Hozzávalók: 2 doboz tetszőleges színű natúr babkonzerv,3 ek. petrezselyem- vagy korianderzöldje, 3 gerezd fokhagyma, 1 kk. őrölt kömény, 1 kk. cayenne bors (Ázsia bolt), 1 citrom leve, 0,5 dl olívaolaj, tengeri só
Elkészítése: nagyon egyszerű))), a hozzávalókat összeturmixoljuk)).

10 megjegyzés:

  1. be lehet nálad fizetni napi háromszori étkezésre? :)))))

    VálaszTörlés
  2. Jó, de ajánlatos előtte a rágós szálaktól megszabadítani : a végéből késsel kis darabot letörni, és a szálakat "kihúzni".

    VálaszTörlés
  3. catyst...háromszorira??? sok lesz)))

    VálaszTörlés
  4. ex-hobbi...gondolnám hogy ez evidens?

    VálaszTörlés
  5. Kéretik a töltelékek recijét :P :) is leírni.

    VálaszTörlés
  6. Na jól van...már látom, így teljesüljön minden kívánságom. :):) *nagyon röhög*

    VálaszTörlés
  7. ja, láttam közben hogy adagoltad :):)

    azé is nevetgéltem itten a balgaságomon.:):):)

    VálaszTörlés
  8. nahát nem úgy gondoltam, hogy naponta háromszor zellerszár, de mindegyik recepted, akár reggelinek, akár ebédnek-vacsinak való, nagyon jó :))

    VálaszTörlés
  9. catyst...jah, napi háromszori zellerszár evés valóban sok lenne)))

    VálaszTörlés