2015. május 24., vasárnap

Ájult imám padlizsánja (Imam bayildi)


Hozzávalók: 4 db padlizsán, 2 db hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 hámozott paradicsomkonzerv, 1 marék durvára vágott mandula, 1 kávéskanál barna nádcukor, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 1 kávéskanál majoránna, himalája só,  őrölt fehér bors, 2 evőkanál olívaolaj

Elkészítése:  padlizsánokat hámozatlanul hosszában kettévágjuk, mélyen bekockázzuk, fél órára erősen besózzuk, hogy a magok keserű levét kidobja (ha ezt kihagyod, kidobhatod az ételt). Közben a paradicsomkonzervet kinyitjuk, a paradicsomokat összedaraboljuk, majd a hagymákat felkarikázzuk, a petrezselymet finomra vágjuk. Ha letelt a fél óra, a padlizsánokat leöblítjük, kinyomkodjuk, vágott felükkel lefelé alufóliával vagy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük és 180 fokra melegített sütőben 20 perc alatt puhára sütjük. Közben egy serpenyőben az olívaolajon megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a majorannát, a fahéjat, a cukrot. Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt tovább pároljuk (5-10 percig), majd hozzáadjuk a mandulát és a petrezselyem felét. Félretesszük.

A megsült padlizsánokat megfordítjuk, belsejüket mélyebb tálba kanalazzuk. Hozzáadjuk a paradicsomot és a finoman illatozó hagymás keveréket. Jól összekeverjük, és visszatöltjük a padlizsáncsónakokba. 220 fokra kapcsolt sütőben további 20 percig sütjük (az innen jövő illatoktól ájult el az imám :-)). Langyosra hagyjuk hűlni, tetejére szórjuk a maradék petrezselyemzöldet.

Friss kenyérrel, párolt rizzsel tálalhatjuk, de hidegen is kitűnő, akár húsok mellé köretnek is.


Recept: Mindmegette !



6 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta. Ha ilyen finom is, akkor még nyerő is:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a kép nem túl jó )))), nem egy fotogén étel...
      viszont nagyon finom, még másnap hidegen is...

      Törlés
  2. de miért pont ájult imám? tudom megragadtam a lényeget :):):) a kaja guszta nagyon :*

    VálaszTörlés
  3. Na jó, nem olvastam figyelmesen végig :):):) Már tudom :):)

    VálaszTörlés
  4. ez isteni lehet (csak nagyon macerás :P ) :)))))))))))

    VálaszTörlés