2014. november 16., vasárnap

Parmigiana di melanzane


Reggel a Szárnyas Ízvadász blogjában olvastam, ebédre el is készítettem ))).

Hozzávalók: 3 szép padlizsán,40 dkg scamorza vagy pizza mozzarella,10 dkg parmezán vagy grana padano (még pikánsabb ízvilágért pecorino romano), 3 db paradicsomkonzerv (egész vagy passata),1 kis fej vöröshagyma,  3-4 gerezd fokhagyma, 1 csokor friss bazsalikom,olívaolaj, só, bors, étolaj sütéshez

Elkészítése:
1. A padlizsánból egy éles késsel vágjatok hosszában kb. 4 mm vastag lapokat
2. A szeleteket rétegezzétek bele egy szűrőbe úgy, hogy minden réteget szórjatok meg durva szemű sóval. Rakjatok rá egy tányért és valami nehezéket, és a szűrőt állítsátok bele egy tálba, hogy a nedvesség abba tudjon csöpögni. Hagyjátok így egy órát.
3. Közben dobjátok össze a paradicsommártást: kevés olívaolajon pároljátok meg a szeletekre vágott vagy összezúzott fokhagymát és a finomra vágott hagymát. Öntsétek rá az összes paradicsomszószt. Sózzátok-borsozzátok és rotyogtassátok kb. 15 percig. Vegyétek le a tűzről, tépkedjétek bele a bazsalikomleveleket, forgassátok át és tegyétek félre.
4. Ha letelt az egy óra, mossátok át a padlizsánszeleteket folyó vízzel és minden szeletet itassatok szárazra egy konyharuhával/papírtörlővel.
5. Hevítsetek kb. ujjnyi magasságú étolajat egy nagyobb serpenyőben. A padlizsánszeletek süssétek elő a közepesen forró (kb. 160-170 fok) olajban 1-1 percig. Mindig csak annyi padlizsánt rakjatok az olajba, amennyi egymás mellett elfér. Csepegtessétek le a felesleges olajat a padlizsánokról és tegyétek félre.
6. Szeleteljétek fel a pizza mozzarellát/scamorzát és reszeljétek le a parmezánt.
7. Jöhet az összeállítás: egy jénai tálba vagy sütőtepsibe nyomassatok kevés olívaolajat, kanalazzatok rá egy kevés paradicsomszószt, hogy vékony rétegben beborítsa az edény alját.
8. Rétegezzetek le egy adag padlizsánt, kenjétek meg paradicsomszósszal, pakoljatok rá szeletelt sajtot és szórjátok meg parmezánnal. Ezt a műveletet addig folytassátok, amíg van padlizsán.
9. Az utolsó réteg padlizsánra kerüljön paradicsomszósz és jóóó sok reszelt parmezán.
10. Az egészet dobjátok be a sütőbe és 200 fokon süssétek 40 percig.
11. Hagyjátok rendesen kihűlni tálalás előtt. A legfinomabb másnap, langyosra visszamelegítve, friss bagettel tunkolva.




7 megjegyzés:

  1. éhes vagyok :( kérek szépen ilyen finomságot :D

    VálaszTörlés
  2. uhh, ez nagyon jó lehet. egyszer már volt nálad paradicsomos padlizsán, azt megcsináltam, nagyon ízlett, szerintem ez is nyerő kaja :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. isteni volt ))), sztem u.az. pepitában

      Törlés
  3. várom a sóletes cuccod, az is isteni volt :):)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. vállalhatatlanul kemény volt a bab ...emeletrőlleugrósszmájli

      Törlés
  4. nemisigaz!!!!! volt benne pár andante (amiről nem tehetsz), de amúgy isteni volt! :) :*

    VálaszTörlés