2014. július 20., vasárnap

Briami


Hozzávalók: 4 db burgonya (hámozva), 1 db cukkini, 1 db padlizsán (én meghámoztam), 1 nagy fej hagyma, 2 db paradicsom, 1 db kaliforniai paprika, 1 csokor kapor, himalája só, fehér bors, 15 dkg feta sajt, olívaolaj, 2 evőkanál paradicsompüré

Elkészítése: a hozzávalókat feldaraboljuk. Sózzuk, borsozzuk és egy kiolajozott jénaiba tesszük. A paradicsompürét felhigítjuk 3 evőkanál vízzel és a zöldséges keverékre öntjük. Sütőben, kb 45 percig sütjük, még melegen rámorzsoljuk a feta sajtot. Pirítóssal tálaljuk, de húsok mellé is kitűnő köret.


Kapor: a kapor sokfelé őshonos. Megtalálható Dél-Oroszországban, Nyugat-Afrikában és a mediterrán térségben is. S nem csak hogy sokfelé fellelhető, hanem igen régóta rendelkezésre áll, feltételezések szerint már 5000 évvel ezelőtt is készültek kapros fogások, illetve a kapor gyógyító erejével kúráltak különféle betegségeket.
A kaprot már az ókori egyiptomiak is ismerték és használták. Főleg nyugtató gyógyszerként és afrodiziákumként tekintettek rá, de afféle boszorkányűző képességet is tulajdonítottak neki, ami a későbbiekben is visszatérő eleme volt a kapor-kultúrának. Még a középkorban is divat volt a házak bejárata fölé vagy a csecsemők bölcsője mellé kaprot tenni, hogy távol tartsa a boszorkákat és az ártó szellemeket. Azt is tudni vélték, hogy a kaporból és kapormagból főzött tea segítségével a boszorkányokat meg lehet fosztani a bűverejüktől. A középkori Angliában bevett szokás volt a biztonság kedvéért zacskóba varrt kapor-talizmánt hordani, sőt a Balti-államok területén a kaprot szerelmi bájitalokhoz is felhasználták.


A görögök ennél csak egy kicsit józanabbul ítélték meg a kaprot, náluk a gazdagság és a jószerencse jelképe volt ez a növény. Hippokratész azonban – az egyiptomiakhoz hasonlóan – felfedezte a kapor gyógyító erejét, és többek között szájvizet készített belőle.
Rómában a háborús hősök számára nem csak babérból fontak koszorút, hanem alkalom adtán kaporból is, a növény gyógyító szerepével is tisztában voltak: a különféle égési sérülések gyorsabb, jobb gyógyulását elősegítendő égetett kapormagot használtak. Sőt a gladiátorokkal is előszeretettel etetettek kaprot, hogy rendben tartsák az emésztésüket, valamint erőssé és mozgékonnyá váljanak.
A kaporban lévő illóolajak megakadályozzák a baktériumok elszaporodását, a kapor alkalmas a sebek fertőtlenítésére, erős antioxidáns hatásának köszönhetően védi a szervezetet, csökkenti a bélben történő gázképződést, enyhíti a hányingert, segíti az emésztést, jótékony hatással van a rossz leheletre, megoldást kínál a csuklásra, finoman vízhajtó és húgyúti fertőzések esetén is enyhít a tüneteken. A kapormagot annak idején még kolera ellen is bevetették.
A kaporban található kalcium, kálium, mangán, vas, foszfor, cink és magnézium, továbbá viszonylag maga C-vitamin tartalommal bír, de emellett tartalmaz még A-vitamint, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint is.

4 megjegyzés:

 1. ...pedig már annyiszor megfogadtam, hogy éhgyomorra nem nézek be ide... :P
  most megint csoroghat a nyálam :)))))))))))))))))

  VálaszTörlés
 2. zőccségnek meglehetősen jól néz ki! :):):):) ilyent csinálhatnál nekem :):):)

  VálaszTörlés
 3. szeretem a zőccségeket, nem muszáj mindig húst enni :))))

  VálaszTörlés