2013. december 14., szombat

Kocsmatojás


Ezer éve szerettem volna elkészíteni ezt a fajta savanyított tojást. Végül is ezer éves tojás is lehetne  a neve))). Valamelyik nap megláttam Roza blogjában, így az ő verzióját készítettem el. Köszönet  érte.

Hozzávalók: (én a fele mennyiséggel dolgoztam, és barna nádcukrot használtam, így a létyóm színe kissé sárgás, a 10 db hagyma helyett hármat szeleteltem: egy lilát és két vöröset) , 20 db keményre főtt tojás ,7 dl víz ,3 dl almaecet ,6 babérlevél ,1 ek. borókabogyó (kb. 6 szem) ,1ek. mustármag ,1 ek. koriandermag ,6 ek. cukor ,1 ek. egész bors ,6 kk. só ,10 nagy fej vöröshagyma  
 
Elkészítése: a tojásokat keményre főzzük, majd annyira hagyjuk kihűlni, hogy megpucolhassuk őket. 
Kiválasztunk egy olyan befőttes üveget, amiben a tojások kényelmesen elférnek és marad hely a páclének is. Én 2 db 1, 7 dl-es üveget választottam. (Bőven elférnek:) 
A vizet minden egyéb hozzávalóval (kivéve az ecetet, a tojást, a fokhagymát és a vöröshagymát) feltesszük főni, és felforraljuk. Utána beleöntjük az ecetet. 
Az üvegünkbe beletesszük a tojásokat, a fokhagymát, rászeljük a vöröshagymát, majd felöntjük a még forró fűszeres lével és lezárjuk. 
Szoba hőmérsékletűre hűtjük, és felhasználásig hűtőben tartjuk. 
4-5 nap múlva fogyasztható. 




10 megjegyzés:

  1. Ha olyan finom, mint amilyen szép - akkor isteni lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. pár nap múlva kiderül )))), de nincs kétségem afelől, hogy finom lesz)))

      Törlés
  2. nahát.... őrülten kíváncsi lettem, majd referálj :)

    VálaszTörlés
  3. Feltétlen írd meg milyen, mert én is hetek óta csak nézegetem Rozánál, hogy meg kéne csinálni, nagyon kíváncsi vagyok az ízekre, szerinte ha még virslit is teszünk hozzá, ahogy Roza tette legutóbb /mert ő hetente készíti, annyira szeretik/, szilveszterre is egy jó előételnek tűnik:-)))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nos, akik eddig kóstolták, azoknak nagyon ízlett))))
      ha én a virslis változatot készíteném el, akkor biztosan karikára vágott sült virslit tennék bele...

      Törlés
  4. ezt a múltkor láttam a torkosborzon, én is meg akarom csinálni!

    VálaszTörlés
  5. Örülök, hogy az enyém alapján készítetted el. Az én családom nagyon szereti, de rengeteg hagymával, sőt újabban virslivel kiegészítve készítettem el:)

    VálaszTörlés