2013. február 25., hétfő

Báránycsülök piláffal

Új hentes nyílt mifelénk. Kocsiban ülve, a lámpánál torlódva vettem észre és azt is, hogy táblán hirdeti: báránycsülök. Kikanyarodtam a sorból és megvettem a csülköt, új-zélandit. Aztán keresgéltem a neten, hogy hogyan is készítsem el. Végül annál a variációnál maradtam, amit a vacsoracsatában láttam. Persze módosítottam kissé rajta, nekem túl sok volt az egy kiló paradicsom.

Érdekes, eddig úgy tudtam, hogy a piláf húsos étel, de ebben a receptben anélkül szerepel (kihagytam belőle  a fenyőmagot, mert nem sikerült megkedvelem az ízét).


Hozzávalók: 3 db báránycsülök, 1 cukkini, 2 db vöröshagyma, 1 padlizsán, fél fej fokhagyma, só, bors, rozmaring ízlés szerint, szőlőmagolaj, fél citrom ,csipetnyi római kömény, 3 db paradicsom, fél kaliforniai paprika

Elkészítése: daraboljuk össze a hagymát, a cukkinit, a paradicsomot, paprikát és a padlizsánt. Terítsük őket a kiolajozott tepsi aljára. Fűszerezzük a csülköket az összezúzott fokhagymával, rozmaringgal, római köménnyel és sóval, majd fektessük őket a zöldségágy tetejére és facsarjuk a fél citrom levét. Öntsünk alá kb. 2 dl vizet, csurgassunk a tetejére az olajból,  fóliázzuk le a tepsit és puhulásig süssük a csülköt. Azt hiszem mázlim volt, mert csekélyke másfél óra alatt megpuhult a hús. Ekkor vegyük le a fóliát, toljuk vissza a sütőbe a csülköket és süssük még pár percig, amíg meg nem pirulnak.

Piláf

Hozzávalók: 20 dkg rizstészta, 20 dkg jázmin rizs, 4 evőkanál szőlőmagolaj, 2 db húsleves kocka, só

Elkészítése: csurgassuk bele egy lábosba a szőlőmagolajat és tegyük bele rizstésztát. Pirítsuk meg aranysárgára és tegyük hozzá a rizst is. Forrósítsuk jól össze, öntsük fel hat dl forró vízzel, sózzuk és morzsoljuk bele leveskockákat, majd lefedve pároljuk puhára.


A csülök piláffal.


A citrom a saját fámról lett szüretelve.



4 megjegyzés: