2010. augusztus 16., hétfő

Zöldborsóleves csirkeaprólékkal



Hozzávalók: 2 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 1 ek. szőlőmagolaj, 20 dkg fagyasztott zöldborsó, bors, tengeri só, tetszés szerinti csirkeaprólék (szárny, láb, farhát) és pár darab csirkemáj, 1,5 l. csirke alaplé, petrezselyemzöld

Elkészítése: a felhevített szőlőmagolajra dobjuk a megtisztított, felszeletel zölségeket, valamint az aprólékot. Pár percig dinszteljük, majd felöntjük csirke alaplével. Ízesítjük borssal és ha szükséges tengeri sóval. 20-30 percig lassú tűzön főzzük. Mielőtt leves elkészül , beletesszük a kiáztatott csirkemájat és készre főzzük. Tálaláskor megszórjuk felaprított petrzselyemzölddel.






Szőlőmagolaj:

A szőlőmagolaj napérlelte szőlőszemek magvából készül, és linolénsav tartalmával tűnik ki. Zöldessárga színű, jellegzetes illatú, mely a feldolgozott szőlőéhez hasonlít. Ízét 200 °C felett is megtartja, füstpontja 250 °C ezért más olajoktól eltérően sütési hőmérsékleten kevesebb káros égéstermék keletkezik. Az E-vitaminban különösen gazdag olajok közé tartozik. A szőlőmagvak gazdagok procyanidinokban. Ezek a flavonoidokhoz tartoznak, amelyek az anthociánokkal (aromaanyagok) állnak rokonságban. A procianidin a C- és B-vitamin, valamint a béta-karotin mellett ma a legismertebb gyökfogó, tehát antioxidáns.

4 megjegyzés: