2010. augusztus 10., kedd

Szardínia zöldsalátával


A szardínia darabokat tányérra helyezzük, citromlével megöntözzük. Mellé tetszés szerinti zöldsalátát tálalunk.

Szardínia: legismertebb az olajos változat, de létezik például paradicsomos is. Kissé mostoha szerepet kap a tonhal, és különösen a különböző változatban kapható tonhal saláták és hering konzervek mellett. Pedig kiválóan felhasználható salátákhoz, mártogatósokhoz, szendvicskrémekhez, töltelékekhez, levesekhez vagy szószokhoz. Kissé édeskés ízű, puha, villával könnyen darabolható. Tálalhatjuk például fokhagymás piritós kenyérrel, tehetjük pizzára. Lecsepegtetett formában tehetjük rizs, tészta vagy kuszkusz salátába. Szeletelt paradicsommal, újhagyma karikákkal, balzsamecettel meglocsolva ízletes saláta, de felhasználhatjuk majonézes vagy túrós-joghurtos szendvicskrémhez, mártogatóshoz is. Ha kevés olajon megpárolt hagymát paradicsomszósszal (vagy lével) felöntünk, és szardínia darabokat és zöldfűszereket teszünk bele, máris kész is egy szupergyors mártás tésztához. Leveles tésztába tekerve snack készíthető belőle.


1 megjegyzés: