2010. augusztus 10., kedd

Rántotta sültpaprika salátával


Hozzávalók: tojás, só, húsos paprika, ecet, olaj, rozmaring, vermut, világos balzsamecet, bors

Elkészítése: a tojásokból tetszés szerinti lágyságú rántottát készítünk . Tálaláskor mellé helyezzük a sültpaprika salátát:

  1. A paprikákat megmossuk, és a sütőben megsütjük, vagy grillezett paprikával dolgozunk. A megsült és kihűlt paprika héját lehúzzuk, magházát kiszedjük. A paprikákat széles csíkokra vágjuk.
  2. A szeletekre vágott fokhagymát a rozmaringgal kevés olajon világosra sütjük. Beletesszük a paprika csíkokat, vermutot, az ecetet, sózzuk, borsozzuk. Végül hozzáöntjük a maradék olajat.
Tojás:
A tojás az emberiség ősi tápláléka, mely számos kivételes tulajdonsága miatt - kultikus, táplálkozás-élettani, ételkészítési stb. - minden korban az érdeklődés középpontjában állt. Talán éppen ezért 1999 őszétől a tojásnak október második péntekén világnapja is van.
A tojás szó hallatán első megközelítésben a tyúktojásra gondolunk, ezért csak az egyéb tojásokat jelöljük jelzős szerkezettel, pl. fürjtojás, kacsatojás, strucctojás stb.
A tojás tágabban értelmezett kategóriájába beletartoznak a különféle madarak és hüllők (teknőc, kígyók, krokodil stb.) tojásai és a halak ikrája is.
A tojás a különféle kultúrákban a termékenység jelképe, s mint ilyen, az élet hordozója.
A tojás táplálkozás-élettani értéke rendkívül jelentős, mert majdnem minden tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot - szénhidrát, C-vitamin és élelmirost ki- vételével - tartalmaz, ami az emberi táplálkozáshoz szükséges.
Az átlagban 55-60 g-os tojás 10-12%-a a héj, így az ehető tojástartalom kb. 50 g, melynek 2/3 része a tojásfehérje, míg 1/3-a a tojássárgája. A tojásfehérje kb. 90, a tojássárgája mintegy 50%- a víz. A tojás fehérjéi - kb. 40 fajta, melyek teljes értékűek - 18-féle esszenciális aminosavat tartalmaznak. A tojás 7 g-nyi fehérjetartalmának egy kicsit több mint a fele a tojásfehérjében, míg 44%-a tojássárgájában található.
A tojás 6 g-nyi zsírtartalma a sárgájában van, melynek csak egyharmada telített, kétharmada telítetlen zsírsavakból áll, mely arány táplálkozásélettani szempontból optimálisnak mondható.
A tojásban található, zsírban oldódó vitaminok közül meg kell említeni a D-vitamint, mely a kalcium és a foszfor felszívódásáért felelős, az A- vitamint, mely a növekedés és a csontfejlődés nélkülözhetetlen komponense, valamint a látóhártya megfelelő működéséhez és az egészséges hámszövetek fenntartásához is szükséges, és végül az E-vitamint, amelynek antioxidáns hatása közismert.
A tojásban található, vízben oldódó vitaminok közül említést érdemel a B 2 , B 12 , a folsav és a pantoténsav.
A tojásban lévő ásványi anyagok tekintetében a foszfor, a vas, a jód és a cink mennyisége jelentős.
Ezek után nem lehet kétséges, hogy miért beszélhetünk egy élettanilag kívánatos reggeliről, ha, például a lágy tojást - majdnem optimális élelmi anyag - némi frissen vágott snidlinggel - C- vitamin - megszórva, és teljes kiőrlésű kenyérrel - szénhidrát, növényi rost - kiegészítve fogyasztjuk el.




2 megjegyzés:

  1. Épp tegnap csináltam ebédre sült paprika salátát, sült padlizsánnal. :):):) Imádom a zöldségeket:)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, hogy ilyen sokat tudok tanulni, és megismerni a tojást, amit eszem rendszeresen, de ezeket a dolgokat nem tudtam róla, ráadásul a cukorrol se tudtam, és a szardiniát is nagyon szeretem, kérlek, hogy a másikon is taníts minket, én nagyon szeretek tanulni, és az étkezésről minél többet megtudni
    Maradok 10-telettel NEDUDDGI

    VálaszTörlés