2010. augusztus 18., szerda

Padlizsántekercs





Hozzávalók: 2 db padlizsán, tengeri só, 40 dkg darált hús, 10 dkg reszelt parmezán, 1 csokor zöldhagyma, 6-8 db olajban eltett paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, , bors, 4 ek. szőlőmagolaj, 2 ek. citromlé, 2 ek. balzsamecet


Elkészítése: a padlizsánokat megmossuk és hosszában vékony szeletekre vágjuk. Megsózzuk és 10 percig állni hagyjuk. A darált húst összegyúrjuk a parmezánnal, a finomra vágott zöldhagymával, az áttört fokhagymával meg a lecsepegtetett paradicsommal. A masszát a padlizsánszeletekre simítjuk, felcsavarjuk és fogpiszkálóval rögzítjük. Olajjal kikenünk egy hőálló edényt, belesorakoztatjuk a roládokat, meglocsoljuk a maradék olajjal és a 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. Tálalás előtt ecettel és a citromlével meglocsoljuk, negyedórát állni hagyjuk. Tálaláskor szórhatunk a tetejére még parmezánt.



A szerelem almája


Jellegzetes formája miatt a padlizsánt a Távol-Kelet egyes országaiban a nemiség jelképének tartják, az arabok pedig vágykeltő hatást tulajdonítanak neki és a szerelem almájaként emlegetik. Sosem volt a padlizsán a magyar konyha kedvenc zöldsége, a mediterrán ételek és a vegetáriánus étkezés térhódítása óta azonban egyre népszerűbb.


Tartalmaz C- és A-vitamint, és igen gazdag ásványi sókban is.



4 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik a recept, mentem is!
    Nekem is van egy hasonló, de még várat magára, az idén még nem készítettem el.....

    VálaszTörlés
  2. Juci...nagyon finom lett, érdemes kipróbálni

    VálaszTörlés
  3. Jó párosítás, így még nem találkoztam vele. Nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szeretem a padlizsánt. Tegnap este erdélyi módon sütöttem meg, paprikával, grillen, és majonézes mártogatóst készítettem belőle...el is fogyott:):) Hmm a szerelem almája, nagyon jó név! :)

    VálaszTörlés