2010. augusztus 16., hétfő

Gombaleves illatos erdei gombákból


Hozzávalók: 20 dkg erdei gomba mix. , 1 ek. olívaolaj, 2 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, tengeri só, pirospaprika, bors, petrezselyemzöldje, 1 citrom

Elkészítése: a felhevített olajra dobjuk a megtisztított és kockára vágott zöldsgégeket és az alaposan megmosott, feldarabolt gombát. Pár percig dinszteljük őket, majd rászórjuk a pirospaprikát, öszekeverjük és felöntjük vízzel. Ízesítjük borssal, tengeri sóval és reszelünk bele a citrom héjából. Kb. 30 perc alatt készre főzzük.A citromhéjtól kellemes illata lesz a levesünknek. Tálaláskor meghintjük petrezselyemzölddel.








Nyári vargánya:
Egész Európában, a legdélibb és a legészakibb részek kivételével megtalálható, de sehol sem igazán gyakori. Lombos erdőkben, elsősorban tölgyesekben gyűjthető, a savanyú vulkanikus talajt kedveli, meszes talajon, mészkőhegységekben jóval ritkább, de megél homoki tölgyesekben is. Ritkábban fenyvesekben is előfordul. Küllemében az ízletes vargányához hasonló, de kalapja púposabb, és rendszerint sötétebb színű, tönkje recés, hálózatos szemcsékkel díszített. Húsa nyomásra, törésre nem kékül, tejnedvet nem ereszt. Magyarországon főleg nyáron, elsősorban júniusban, de kiadósabb, csapadékosabb években egészen októberig, az első fagyokig terem.
Szárításra kiválóan alkalmas, igen ízletes, közkedvelt gomba.

6 megjegyzés:

  1. ez nekem tetsz, és most kimegyek a konyhába, és csinálok egy gombalevest, csiperkéből, mer ez van itthon, de lehet hogy nem csiperke, hanem bóti gomba, de nembaj a lényeg, hogy legyen leveske
    maradok 10-telettel NEDUDDGI
    ua:azért névtelenben írom, mer másképp nem fogadja el a beszólásomat, de remélem kedves málna Te tudod, hogy én nem vagyok névtelen, mer NEDUDDGI vagyok :D

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. A múltkor hoztam Olaszországból egy nagy csomag szárított vargányát, már kétszer főztem belőle levest, meg mártást, isteni :)

    VálaszTörlés
  4. gesztenye...diétások ehetik a gombát

    Csibém...ez is szárított volt, 4 féle erdei gomba keveréke, áztatni kellett egy órát és utána megfőzni, nagyon finom volt ...

    VálaszTörlés