2010. augusztus 10., kedd

Dinnyés-zöldbabos burgonyasaláta






Hozzávalók: 20 dkg salátának való burgonya, 20 dkg zöldbab, só, 1 gerezd fokhagyma,fél sáárgadinnya, 1 ek. fenyőmag, krauter szósz,1 ek. fehér borecet

Elkészítése: a burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, enyhés sós és az ecettel megsavanyított vízben megfőzzük, leszűrjük és hagyjuk kihűlni.A zöldbabot megtisztítjuk 3-4 cm-es darabokra vágjuk és a fokhagymával együtt, sős vízben puhára főzzük. Leszűrjük, leöblítjük, lecsepegtetjük. A dinnye magjait eltávolítjuk, húsából karalábévájóval golyókat formálunk. Az egészet salátástálba tesszük, lazán összekeverjük, a tetejét megszórjuk a fenyőmaggal. A saláta mellé kis tálkába tesszük a krauter szószt és tálaláskor a zöldségekre öntjük.


Sárgadinnye:
Többféle fajtáját ismerjük. Héja lehet sima, rücskös, hálós, vagy barázdált, húsa narancsszínű vagy zöldes árnyalatú, egyes fajtáknál a dinnye érésével, a zöld szín aranysárgára változik. A nevük is különbözhet, színük is, sőt tápanyagtartalmuk is.
Tápértékét a következő anyagok határozzák meg: kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, mangán, magnézium, réz, cink, kobalt és króm, A-vitamin, niacin,riboflavin, tiamin, folsav és C-vitamin
A sárgadinnye kitűnő gyógyszer mindenféle lázas és gyulladásos betegségre. Gyógyhatását béta-karotin tartalmának köszönheti, de sikerét növeli, a benne levő nagymennyiségű ásványi anyag..


3 megjegyzés:

  1. Kakukkfű van rajta ?
    Külön szoktam zöldbabból is meg krumpliból is. A dinnyét meg gyorsan megesszük...
    Jól hangzik. Pasiknak hússal:)

    VálaszTörlés
  2. Ez a blog egyre jobban tetszik! :):) Nagyon hasznos és jó dolgokat írzs itt le. :)

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés