2016. május 10., kedd

Salisbury steak gombamártással


Hozzávalók a steakhez: 70 dkg darált marhahús, 2 db zsemle (felkockázva), 1 fej vöröshagyma (felaprítva), 2 gerezd fokhagyma (lereszelve), 2 dl tej, 1 csokor petrezselyem (aprítva), egy kisebb marék bazsalikom (szintén felaprítva), fűszerpaprika, himalája só, őrölt bors, 2 evőkanál szőlőmagolaj

Elkészítése: a hozzávalókat összekeverjük és 15 percig állni hagyjuk a masszát. A masszából kb. másfél centi magas fasírtotokat formázunk, és kiolajozott jénaiba vagy tepsibe tesszük őket. A húspogácsákat kb. 25 perc alatt készre sütjük.

Hozzávalók a gombamártáshoz: 3 evőkanál szőlőmagolaj, 50 dkg gomba, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál rizsliszt,4 dl húsalaplé (akár kockából is), 2 evőkanál gombaleves por, 2 evőkanál szójaszósz, 4 evőkanál tejföl, himalája só, őrölt bors

Elkészítése:  a gombamártáshoz a szőlőmagolajon megdinszteljük a kétféle hagymát. Hozzáadjuk az apróra vágott gombát, a gombaleves port, és öt percig pároljuk. Hozzáadjuk a rizslisztet, csomómentesre keverjük. Hozzáöntjük a húsalaplevet és tovább kevergetve felforraljuk. Majd hozzáadjuk a szójaszószt vagy és a tejfölt. Felforraljuk és pár percig rotyogtatjuk.

Tálaláskor a tányérra helyezzük a steaket, leöntjük a gombamártással, mellé főtt,vajas brokkolit és sajtos tésztát adunk.

Forrás: NoSalty
Érdekesség: Dr. Salisbury


10 megjegyzés:

  1. óóóóóóóó, ez valami isteni lehet :))))
    van még belőle? jövök :))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. tészta nincs, de hús meg szósz az még van )))

      Törlés
  2. Finom összetevők. Valahogy jobban ízlik mostanában a darálthúsból olyan készítmény, mintha egész hús lenne. A fűszerezés jobban érződik az ilyen húsokban.
    A gomba mártás a kedvencem, de az a sajtos nagyon fura hozzávaló, de jó. :)
    (Hogy én mennyire unom a a főtt brokkolit....)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. állítólag finom a darálthús pogácsa rántotthús méretűre lapítva, panírozva és kisütve...
      ja, a brokkoli valóban döguncsi)))

      Törlés
  3. Csodás látványnak is de gondolom nagyon finom lehetett! Gombamártást szívesen elfogadnék valami jó kis tésztával!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ebben a receptben oplvastam először, hogy a gombamártást levesporral sűrítik (én vargányás levesport vettem), isteni lett tőle, selymes, sima

      Törlés
  4. ...hmmm... ez igazán kedvemre való! :D

    VálaszTörlés