2013. június 10., hétfő

Katalán csicseriborsó




Személyesen ismerek olyat, aki nagy erőkkel halmozza fel a csicseriborsó konzerveket arra gondolván, hogy egyszer csak eljön az az idő, amikor nem lehet majd kapni. De ez az idő mindeddig nem jött el, így delikvensünk kénytelen csicseriborsós receptekre vadászni. És lőn sikerélmény. A *trollakonyhámban* gasztroblogban meg is láttam egy jó kis receptet, köszönet érte.
Amin változtattam az annyi, hogy citrom helyett egy fél narancs levét facsartam az ételbe, és a narancs héjából is reszeltem bele. (talán az én par.konzerven volt eléggé savanykás, ezért úgy gondoltam, hogy a narancs falatnyi édessége jól kiegészíti a csicseriborsót)

Hozzávalók: 2 doboz csicseriborsó konzerv, pár ek. szőlőmagolaj, 2 nagy hagyma reszelve, 1 tk. (nád)cukor, 1 csipet sáfrány, fél fejfokhagyma zúzva, 10 dkg durvára tört pirított mogyoró (török mogyoró),1,5 doboz hámozott darabolt paradicsom konzerv, 1 kis csokor petrezselyem, 0,5 dl csirkeleves, 0,5-1 citrom leve ízlés szerint, só, bors

Elkészítése: egy mélyebb serpenyőben szőlőmagolajat melegítettem, hozzáadtam a reszelt hagymát és kevergetve addig pirítottam, amíg szép aranybarna színű nem lett. Hozzákevertem a paradicsom konzervet, a nádcukrot, és addig főztem, míg egész jó sűrű nem lett. Belekevertem a zúzott fokhagymát, a mogyorót, a sáfrányt és az apróra vágott petrezselymet. Hozzáöntöttem a csirkelevest, és a leszűrt csicseriborsót is belekevertem. 10-15 percig főztem , míg az egész szósz jól be nem sűrűsödött. A végén sóztam, borsoztam és friss citromlevet is adtam hozzá. Ízlés szerint adagoljuk, lehet, hogy 1 egész citrom túl sok lenne hozzá.Isteni, a kenyérrel nagyon jól lehet tunkolni a szaftot.


10 megjegyzés:

  1. szeretjük a csicserit... meg a katalánokat is, ki lesz próbálva :D

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta! Sajnos hogy nem én gyűjtögetem ezt a konzervet mert most biztos kipróbálnám! Eddig csak ezeket a recepteket csódáltam de még nem kóstoltam csicseriborsóval készült ételt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszönöm Éva,

      maga a borsó nagyon finom, krémes állagú, én nagyon szeretem (a konzerv ill. üveges változatával semmi tennivaló nincs, csak bele kell önteni az adott ételbe)

      Törlés
  3. megyek beáztatom a csicserit, mert én meg olyant ismerek, aki kilószámra halmozza fel a száraz borsót.:):):)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. neked van még??))))
      (nekem még egy üveggel szunyel ))) )

      Törlés
    2. van hát minimum 2 kiló:):) bakker....majd gyártok hummuszt az nagyon megy nekem :)

      Törlés
  4. De jó ötlet a narancs, nagyon finom íze lehetett:) Örülök, hogy elkészítetted, olvastam, hogy sok helyen nem lehet kapni otthon, itt filléres és minden boltban kapható:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. lehet kapni konzervet, de én az üveges dm-est kedvelem, így amikor ott nem volt 1x, jól bespejzoltam)))

      Törlés