2013. május 6., hétfő

Lencsefőzelék


Hozzávalók: 25 dkg lencse, 2-3 db babérlevél, himalája só, őrölt bors, 1 kisebb főzőhagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3 dl tejföl, 2 evőkanál tönkölybúzaliszt, mustár, barna nádcukor, fél citrom, 2 evőkanál szőlőmagolaj

Elkészítése: a felhevített olajon megdinsztelem a felaprított hagymát és a fokhagymát, majd rádobom a megmosott lencsét (a lencsét előző éjjelre beáztattam).  Kb. másfélszeres mennyiségű vizet öntök rá és ízesítem borssal, sóval és a babérral. Kuktában készre főzöm. Kikeverem simára a tejfölt 2 evőkanál mustárral, egy csapott evőkanál barna nádcukorral, a tönkölybúzaliszttel és besűrítem vele a lencsét. Ha összeforrt reszelek bele a citrom héjából, ettől finoman pikáns lesz a főzelék, valamint ha nem elég savanykás, akkor facsarok bele a citrom levéből is.

Japán panírba, panko-ba forgatott és bő olajban kisütött pontyszelettel tálaltam.

16 megjegyzés:

  1. Nagyon megkívántam a lencsédet guszta! Szeretjük de annyira sűrűn nem szoktam csinálni , de most jó lenne:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. annyira sűrűn én sem készítem, de szilveszterkor mindenképp)))

      Törlés
  2. Éppen én is holnap akarok lencsefőzeléket készíteni. A szőlőmagolaj kivételével nálam is így készül.

    VálaszTörlés
  3. imádom a lencsét, a pontyot meg egye meg más :)))

    VálaszTörlés
  4. Hmm - én a lencsét kérem szépen :)

    VálaszTörlés
  5. Szép a lencséd, gazdagodni akarsz Te is?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. jóhoyg, ha már egyesek lencsés rituálét tartottak, akkor nem maradhatunk le))))

      Törlés
  6. jaja, kedvet kapott :):):) de majd csak júniusban lehet vele varázsolni, addig meg azért esszük, mert szeressük.:):)

    VálaszTörlés
  7. Én szerdára tervezetem a lencsefőzeléket amikor megláttam a bejegyzésed, csakis megerősített a dologban! ;-))) Nyami....:)) Kár, hogy pontyszelet nem lesz hozzá....

    VálaszTörlés