2016. február 8., hétfő

Mákban pörgetett túrótöltelékes gombóc


Hozzávalók: 3 db öregkrumpli, 50 dkg liszt,  himalája só, 1 db tojás sárgája, 1 citrom reszelt héja, 5 dkg porcukor, 3 evőkanál barna nádcukor, 3 csomag vaníliás cukor, 50 dkg túró, 10 dkg darált mák, 2 evőkanál tejföl

Elkészítése:  a burgonyát enyhén sós vízben megfőzzük, burgonyanyomón áttörjük.
A burgonyát egy tálba tesszük és hozzászitáljuk a lisztet.  Összedolgozzuk annyi vízzel, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.  A tésztát lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk, majd négyzetekre vágjuk.
A túrót szitán áttörjük. Hozzáadjuk a tojás sárgáját, a vaníliás cukrot, a nádcukrot, a citrom reszelt héját, és a tejfölt. Összedolgozzuk. A négyzetek közepére 1 kanál tölteléket teszünk, a tésztát összefogjuk és gombócot formázunk a kezünkkel.
Forrásban lévő vízbe tesszük a gombócokat, miután feljönnek a víz tetejére még főzzük pár percig. Közben keverjük össze a mákot a porcukorral és pörgessük bele a kifőtt gombócokat.
Tálaláskor egy nagy pohár tejfölhöz hozzákeverek 4 db vaníliáscukrot, 2 evőkanál porcukrot és ezzel a keverékkel öntözöm meg a gombócokat, de ez el is hagyható.


17 megjegyzés:

  1. Ó, ilyen finomságról még nem is hallottam, nahát, meg vagyok lepve.
    Nagyon szeretem amúgy is a túrógombócot, és ez most megfejelve a krumlis-nudlitésztával és mákkal, fejedelmi lesz! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nagyon finom, hamar elfogyott))), érdemes kipróbálni

      Törlés
  2. Ez csak finom lehet! Első ránézésre gőzgombócra gondoltam!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. sima, mezei gombóc, túrós töltelékkel))), mennyei

      Törlés
  3. Kolost megvennéd vele! :):):) Imádja a túrógombócot és mindet ami mákos, majd jól megcsinálom neki.:):) Köszi a receptet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én is, mákos, túrós, kókuszos és csokis...minden jöhet)))

      Törlés
  4. Azt a mindenit - mesés! Imádom a mákot és a gombócot!!! Gurítanál néhányat kérlek? köszi :)

    VálaszTörlés
  5. lekéstél ))), rá egy órára már nem volt gurigatnivaló )))

    VálaszTörlés
  6. Én is nézegetem a fotót és a receptedet is! Nagyon mutatós a végeredmény, és tényleg jó a párosítás!... Túrógombóc itt is nagy kedvenc, de így még nem hallottam eddig, de tetszik! :-)

    VálaszTörlés
  7. Aztaa...
    Ebben az összefüggésben még a krumpli is ehető...:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kokó, mit hallok, nem szereted a krumplit?
      Ez a háziasszonyok réme, ha valaki, egy ilyen tápláló élelmiszert kerül.
      Bár az apósom mindig azzal viccelt, hogy izzad a lába tőle, azért nem eszik sokat belőle. :)

      Törlés
    2. szerintem a krumpli mindig ehető)))

      Törlés
  8. Van kevés felhasználási mód ami kivétel, de összességében nem szeretem...
    Talán a püré, a tócsi, és a kása, (Kokóféle elkészítési módon) amit megeszek...
    És úgy szemre most ez a gombóc, de csak akkor derül ki ha már megcsináltam...:-)))

    VálaszTörlés
  9. Az én apukám meg mindig azt mondta, hogy "fázik a lába!" ...a krumplitól!... Ezért rizsnek mindig kellett lenni a hús mellé... :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. izzad vagy fázik , ez a két lehetőség merül fel )))

      Törlés