2012. január 27., péntek

Meyer-citromos tea

Hagyományos módon teát készítünk. Ízesítjük barna kandiscukorral és Meyer citromot facsarunk bele.Majd kedvenc tehéntőgyes begrénkből ügyesen megisszuk.

2012. január 24., kedd

Balzsamecetkrémes sült csirkeszárnyak

Hozzávalók: 14 db csirkeszárny, 3 ek. Heinz ketchup, 2 ek. Sweet chilli sauce, 2 ek. Salsa ranchera, 2 ek. szója szósz, 2 ek. Poco Loco barbecue sauce, 1 ek. nyírfacukor, 2 ek. szőlőmagolaj, 1 ek. balzsamecet krém

Elkészítése: a hozzávalókat egy tálban összekeverjük és belehelyezzük a csirkeszárnyakat, majd lefedjük a tálat és betesszük a hűtőbe. 2-3 órán keresztül hagyjuk a húst a pácban állni. Aztán jénaiba rakjuk  a húst, lefedjük alufóliával  és 160 fokos sütőben 30-35  perc alatt készre sütjük őket, majd levesszük a fóliát és megpirítjuk a  szárnyakat.



... szárnyak pácban...




A balzsamecetkrém.

2012. január 23., hétfő

Kacsasütő edény

catystnak...
...szóval , szegénykém nem túl szép már, ezer éve megvan (nem rozsdamentes úri, hanem zománcos gazdabóti))),egyszer megpróbáltam lezsíroldózni és ott lepattant a zománc) )...






2012. január 21., szombat

Coca-Colában sült kacsa


Hozzávalók: 1 liter cola, 1 egész kacsa, 4-5 gerezd fokhagyma,  1 fej hagyma,  6-8 szem szegfűbors, rózsaszín só, 3-4 db szárított lime levél, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál mustár

Elkészítése: a besózott jószágot beleteszem a kacsasütő edénybe, majd ráöntöm a colát  és mellé dobom a fokhagymákat,a felaprított hagymát, a szegfűborsot és a lime leveleket . Rácsukom a kacsasütő tetejét és sütőben addig párolom, amíg a kacsa meg nem puhul . Ekkor leveszem a fedőt és megkenem a jószág bőrét mustárral kevert mézzel, majd visszateszem a sütőbe és a kacsa bőrének pirulásáig sütöm . Lehet még megkenni áfonyalekvárral kevert ketchuppal is, úgyis nagyon finom.

2012. január 20., péntek

örökös...

Köszöntöm blogjaim örökös olvasóját: VCS-t.

2012. január 19., csütörtök

Húsleves...nyúlaprólékból


Korszakai vannak a férjemnek. Van,amikor minden lazacból van,a kerítés is ,de még a székelykáposzta is))). (jut eszembe,még őrzöm a lazactatár receptjét) Most pediglen nyúl van soron. Volt vadas és most a jószág aprólékából húslevest főztem. Kellemes,nem erős aromájú leves lett belőle.

Elkészítése: a nyúlból hagyományos módon húslevest főzünk))).

2012. január 18., szerda

Lecsó hajdinával


Az ITT leírt módon lecsót készítek és belefőzök egy bő marék hajdinát.

2012. január 16., hétfő

Nyúlcombok vadasan zabpehelylisztből készült galuskával



Hozzávalók: 2 db sárgarépa, 1 fehérrépa, 2 ek. szőlőmag olaj, 3 db nyúlcomb, 1 kis fej hagyma, 3 db babérlevél, 2 dl tejföl, 2 ek. étkezési keményítő, 2 ek. nyírfacukor, 2 ek. mustár, 3-4 szem borókabogyó, bors, biovegeta, fél citrom, 1 db savanyú uborka

Elkészítése: én a vadast kuktában készítem (kevés macera). A combok mindkét felét megkapatom az olajon , majd hozzáadom a apró kockára vágott hagymát, a felaprított zöldségeket, a felkockázott sav.uborkát és tovább dinsztelem a húst a zöldségekkel. Ízesítem a babérral, borókabogyóval, borssal és a vegetával. Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje a zöldséges, húsos egyveleget és becsukom a kuktát. Ha a nyúl megfőtt, akkor a combokat kiemelem a léből . A zöldségeket összeturmixolom, majd visszateszem a pépet kuktába , behabarom a tejföl és az étkezési keményítő simára kevert elegyével. Hagyom, hogy összeforrjon , majd visszateszem a combokat a mártásba. Ízesítem ízlés szerint : citromlével és nyírfacukorral valamint a mustárral. A zabpehelylisztből szokásos módon galuskát készítünk és azzal tálaljuk.

Nyúl a kuktában...

2012. január 15., vasárnap

Tejszínes, tárkonyos húsgombócleves


Hozzávalók: 2 ek. szőlőmagolaj, 30 dkg darált sertéshús, 1 tojás, 2 dl növényi alapú főzőtejszín, 2 db sárgarépa, 1db fehér répa,  2db burgonya, vegeta, étkezési kukoricakeményítő, bors, 1 mk. tárkony, fél citrom

Elkészítése: az olajra dobjuk a megtisztított és karikára szeletelt zöldségeket. Megdinszteljük őket. Ízesítjük a vegetával, borssal, tárkonnyal, majd felöntjük 1,5 l vízzel és lassú tűzön addig főzzük a zöldségeket, míg azok meg nem puhulnak. Közben  a darálthúst összekeverjük egy egész tojással, fűszerezzük borssal és vegetával, gombócokat formázunk belőlük, majd a levesbe főzzük őket.  A főzőtejszínt kikeverjük 1 púpos evőkanál étkezési keményítővel és besűrítjük vele a levest. Kissé savanykássá tehetjük, ha csöpögtetünk bele a citrom levéből és finom illatúvá, ha reszelünk a tetejére a citrom héjából.