2012. május 15., kedd

Tejszínes sárgaborsó főzelék


Hozzávalók40 dkg sárgaborsó , 2 evőkanál  szőlőmagolaj, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, őrölt bors, himalája só, 1 darabka kolozsvári szalonna, 2 dl főzőtejszín

Elkészítése: az apróra vágott hagymát a szalonnával együtt megpirítjuk a felhevített olajon. Rátesszük a megmosott sárgaborsót és hozzáadjuk a lereszelt fokhagymákat. Sóval, őrölt borssal fűszerezzük, felöntjük kb. másfélszeres mennyiségű vízzel,  puhára főzzük. Én nem szoktam behabarni, addig főzöm amíg kellően be nem sűrűsödik. Ekkor beleöntöm a főzőtejszínt, elkeverem. Nagyon finom ízt ad a főzeléknek, bársonyossá teszi.




Zöldségágyon sült sertésszűzzel tálaltam.



2012. május 9., szerda

Fekete-erdei sonkába göngyölt spárga hollandi mártással



Hozzávalók: 1 köteg spárga, Fekete-erdei szeletelt sonka, vaj, himalájai só, őrölt fehér bors

Elkészítése: a spárgákat megtisztítjuk és ha szükséges meghámozzuk a szárát. Sózzuk picit, borsozzuk, majd egyenként betekerjük a sonka szeletekbe. Kivajazott jénaiban kb. húsz percig, a spárga puhulásáig sütjük. Hollandi  mártással tálaljuk.

2012. május 8., kedd

Fűszeres édesburgonya


Hozzávalók: 60 dkg édesburgonya (nekem ilyen súlyú volt egy darab), 2 evőkanál szőlőmagolaj, fél tasak amerikai burgonya fűszersó, fél citrom leve

Elkészítése a burgonyát meghámozom (az előző sütésnél rajta hagytam a héját ami rághatatlan volt és olyan, mint a papír) és lehetőség szerint hasábokra vágom, azért lehetőség szerint, mert az édeske önálló életet él és arra hasad szét, amerre ő akarja. Tepsibe teszem a hasábokat, megszórom a fűszersóval, ráfacsarom a citrom levét és alaposan összeforgatom, hogy mindenhol érje a burgonyát a kulimász. Majd előmelegített sütőbe tolom. Kb.20-25 perc alatt ropogósra sül.




2012. május 6., vasárnap

Laskagomba pörkölt


Hozzávalók: 50 dkg laskagomba, 1 db paprika, 1 db paradicsom, 1 fej hagyma, szőlőmagolaj, vegeta, őrölt fehér bors, pirospaprika

Elkészítése: felhevített olajra dobom a felkockázott hagymát, paprikát és paradicsomot. Öt percig dinsztelem  őket, majd a tűzről levéve rászórom a pirospaprikát , elkeverem és ráöntök kb. másfél dl vizet vagy vörösbort, majd visszateszem a lábost tűzhelyre. Beleteszem a felcsíkozott laskagombát és ízesítem vegetával, fehér borssal. (ha sok lenne a leve , akkor nagy lángon elrotyogtatom a fölösleges folyadékot) Galuskával tálalom.

2012. május 2., szerda

Pikáns töpörtyűkrém


Hozzávalók: 30 dkg töpörtyű, egy fej hagyma, só, őrölt fehérbors, 2 evőkanál mustár, 2 db főtt tojás, 1 nagyobbacska savanyú uborka

Elkészítése: a töpörtyűt a tojásokkal és a hagymával együtt ledaráljuk. Ízesítjük borssal, sóval, mustárral.. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott savanyú uborkát és az egészet összekeverjük.

2012. május 1., kedd

Tavaszi kacsasült


Hozzávalók: 3 db kacsacomb és egy fél kacsamell, 2 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, 1 hagyma, 6 gerezd fokhagyma, egy marék zöldborsó, pár szem paradicsom, 3 db piros retek, só, őrölt bors, sült csirke fűszersó

Elkészítése: a megtisztított kacsahúst bedörzsöljük sóval, borssal és a fűszersóval, majd tepsibe tesszük. Mellé tesszük a felaprított hagymát, a héjában hagyott fokhagymát, a paradicsomokat, a répákat és a felnégyelt retket és a zöldborsót, ezeket is fűszerezzük. Vizet vagy bort öntünk a kacsa alá , majd lefóliázzuk a tepsit és puhulásig sütjük a combokat és a mellet. Aztán levesszük a fóliát és megpirítjuk a kacsahúst.