2012. február 27., hétfő
Töltött káposzta...egy kicsit másképpen
A töltött káposzta receptje ITT! található, amitől kicsit más az az, hogy rizs helyett hántolt hajdinát tettem a töltelékbe.
2012. február 20., hétfő
Tejszínes gombaleves
Elkészítése: a felhevített olajra dobjuk a megtisztított és kockára vágott zöldsgégeket és az alaposan megmosott, feldarabolt gombát. Pár percig dinszteljük őket , majd felöntjük kb. egy liter vízzel. Ízesítjük borssal, tengeri sóval, reszelünk bele a citrom héjából és facsarunk bele pár csepp citromlét is. Kb. 30 perc alatt készre főzzük. (A citromhéjtól kellemes illata lesz a levesünknek.) Zabpehelylisztből készült galuskát szaggatunk bele. Amikor elkészült a levesünk beleöntjük a főzőtejszínt és egy -két percig főzzük vele. Tálaláskor meghintjük petrezselyemzölddel.
2012. február 15., szerda
Szüreti kacsamell
Elkészítése: a vékony szeletekre vágott kacsamellet sózzuk, borsozzuk és fokhagymával alaposan dörzsöljük be. A szőlő mennyiségnek a felét préseljük ki, a levet szűrjük le és öntsük a tepsibe a hús alá. Alufóliával befedve, sütőben, közepes lángon másfél órán át pároljuk, végül levéve a fóliát megpirítjuk mindkét oldalát. A megsült kacsaszeleteket kiszedjük . A megmaradt szőlőt serpenyőben egy teáskanálnyi vajon néhány percig pároljuk, majd a hús mellé tesszük.
2012. február 13., hétfő
Majonézes padlizsánkrém
Hozzávalók: 2 db padlizsán, 2 dl majonéz, fél kaliforniai paprika, só, bors, 1 lime leve, petrezselyemzöld vagy korianderzöld, a sütéshez olívaolaj
Elkészítése: a félbevágott padlizsánokat, amiknek levágtuk a végeit, megöntözzük olívaolajjal, majd jénaiba helyezzük és megsütjük. A megsült padlizsánok húsát kikaparjuk a héjukból, összetörjük , ízesítjük sóval, borssal, hozzákeverjük a felaprított paprikát, a majonézt, a lime levét és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Pár csepp olívát keverünk hozzá.
2012. február 12., vasárnap
Ludaskása hajdinával
Hozzávalók: 1 kicsontozott, felszeletelt libamell, 1 db vöröshagyma, 2 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 1 kisebb fej karalábé, 1 kis doboz zöldborsó konzerv (Bonduell), 1 ek. kókuszzsír, rózsaszín só, őrölt fehér bors, 15 dkg hántolt hajdina
Elkészítése a felolvasztott kókuszzsírban megdinsztelem a felvágott hagymát. Rádobom a megtisztított és felaprított zöldséget, valamit a lebőrözött, felszeletelt libamellet. Összepirítom őket, ízesítem sóval , borssal és annyi vizet öntök rá, hogy ellepje. Kuktában félpuhára főzöm a hozzávalókat , majd hozzáadom a hajdinát és a zöldborsót és még kb. húsz percig lassú tűzön, visszazárt kuktában készre főzöm a ludaskását.
Ludaskása hajdinával
Hozzávalók: 1 kicsontozott, felszeletelt libamell, 1 db vöröshagyma, 2 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 1 kisebb fej karalábé, 1 kis doboz zöldborsó konzerv (Bonduell), 1 ek. kókuszzsír, rózsaszín só, őrölt fehér bors, 15 dkg hántolt hajdina
Elkészítése a felolvasztott kókuszzsírban megdinsztelem a felvágott hagymát. Rádobom a megtisztított és felaprított zöldséget, valamit a lebőrözött, felszeletelt libamellet. Összepirítom őket, ízesítem sóval , borssal és annyi vizet öntök rá, hogy ellepje. Kuktában félpuhára főzöm a hozzávalókat , majd hozzáadom a hajdinát és a zöldborsót és még kb. húsz percig lassú tűzön, visszazárt kuktában készre főzöm a ludaskását.
2012. február 11., szombat
Zöldborsóleves húsgombóccal
Elkészítése: a felhevített olajra dobjuk a megtisztított és felkarikázott zöldségeket, valamint a zöldborsót. Pár percig együtt dinszteljük őket, majd meghintjük pirospaprikával , elkeverjük, és felöntjük kb másfél liter vízzel . Ízesítjük sóval és borssal, majd lassú tűzön főzzük. Közben elkészítjük a húsgombócokat. A darált húshoz hozzáadjuk a tojást, ízesítjük sóval, borssal, pirospaprikával és összegyúrjuk a keveréket,majd ügyesen gombóckákat formázunk belőle. A húsgombócokat belefőzzük a borsólevesbe, 5-8 perc elegendő is.
2012. február 10., péntek
Spenótos-bazsalikomos minesztrone
...ebben a levesben is leveles spenót volt))))...
Hozzávalók: 0,5 dl olívaolaj, 1 póréhagyma, 2 sárgarépa, 2 cukkini, 2 szál metélőzeller, 1 padlizsán, 0,5 l zöldségalaplé, 20 dkg hámozott konzervparadicsom, 1 evőkanál balzsamecet, 1 csipet cukor, szardellapaszta ízlés szerint, 2 marék spenót, 1 marék bazsalikom, , só, reszelt parmezán a tálaláshoz
Elkészítése: az olívaolajon elkezdjük pirítani a vékony karikákra vágott póréhagymát. Sózzuk, majd felkarikázzuk a sárgarépát, a cukkinit és a zellerszárakat, felkockázzuk a padlizsánt és beletesszük a levesbe a zöldségeket. Felöntjük fél liter alaplével és ugyanennyi vízzel. Körülbelül 25 perc alatt puhára főzzük, hozzátesszük a 20 dkg hámozott konzervparadicsomot, majd felforraljuk. Amikor már forr hozzáadjuk a balzsamecetet, csipet cukorral szardellapasztával ízesítjük. Végül beleszórjuk a megmosott zöld leveleket és elzárjuk a lángot, ezekkel már nem kell főzni. Tálalhatjuk egy kanál tejföllel és reszelt parmezánnal.
Az eredeti recept a 2012. február havi Vidék Íze c. újságban található. Amit változtattam rajta: tettem bele egy konzerv fehér babot is és parmezán helyett sima, mezei sajtot reszeltem a tetejére.
2012. február 7., kedd
Spenót sült szűzérmékkel
Hozzávalók: 4o dkg fagyasztott, leveles spenót, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 ek. szőlőmagolaj, rózsaszín só, bors, 2 dl főzőtejszín, 1,5 dl tej, 2-3 evőkanál zabpehelyliszt
Elkészítése: a felhevített olajra rádobjuk a spenótleveleket, ízesítjük sóval, borssal és beleöntjük a másfél dl tejet. Majd a spenótra reszeljük a fokhagymagerezdeket. Amikor a fagyasztott levelek kiengednek, ráöntjük a főzelékre a főzőtejszín és a zabpehelyliszt simára kevert elegyét, behabarjuk. Hagyjuk, hogy párat rottyanjon a spenótunk ....és kész is.
2012. február 4., szombat
Káposztás nyúl sütőben sütve
Elkészítése: egy jénai tál aljára kókuszolajat öntök , belevágom a hagymát, belekarikázom a kolbászt és beledarabolom az angolszalonnát . Erre terítek egy sor káposztát , majd ennek a tetejére helyezem a nyúl alkatrészeket. Ízesítem sóval, borssal , rászórom a pirospaprikát , a borókabogyókat és a lime leveleket, valamint a fokhagymagerezdeket. Majd ismét káposzta következik a tetejére. Ezt is megsózom kissé, borsozom és felöntöm a paradicsomlé és némi víz keverékével.Lefedem a jénait, előmelegített sütőbe tolom a nyulas káposztát és a hús puhulásáig párolom, majd leveszem a tál fedelét és visszateszem a sütőbe annyi időre, hogy a káposzta megpiruljon a tetején.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)