2011. július 31., vasárnap

Garnéla hollandi mártással


Tulajdonképpen itt nem a főtt garnéla megvétele volt igen nehéz))), hanem az, hogy még sosem készítettem hollandi mártást. Spárga szezonban nézegettem a gasztroblogokat és csurgattam a nyálam a mártás után. Most jött el az ideje, hogy kipróbáljam.

Hozzávalók: 16 db főtt garnéla, amit ügyesen megtisztítunk. Hozzávalók a hollandi mártáshoz:(én a klasszikus hollandi mártás receptjét készítettem el a mindmegettéről ): 30 dkg vaj, 12 db tojássárga, 3 dl víz, 1 db citrom, őrölt fehér bors, tengeri só

Elkészítése: a vajat felolvasztjuk és melegen tartjuk. A tojássárgákhoz hozzáadjuk a vizet és megsózzuk. Vízfürdőben, mérsékelt tűzön, habverővel könnyű, habszerű állományig felverjük. Ezután a vízgőzről levesszük és további keverés közben az írótól külön vált vaj tiszta részét lassú csurgatással hozzáadjuk. Szűrt citromlével   és őrölt fehér borssal fűszerezzük. Akkor jó, ha bársonyosan sima lesz az állaga.

Egy kis  tarama is került a tányérra, nagy kedvenc lett.

2011. július 26., kedd

Kelkáposzta-főzelék

Felirat hozzáadása


Hozzávalók: 25 dkg burgonya, 25 dkg kelkáposzta, 2 evőkanál szőlőmag olaj, pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, őrölt kömény, vegeta, majoránna, bors

Elkészítése: a felhevített olajra rádobom a lereszelt fokhagymát és a szeletekre vágott kelkáposztát. Megdinsztelem , rászórom a pirospaprikát és felöntöm vízzel. Ízesítem köménnyel, borssal, vegetával és a majoránnával. Amikor félig megpuhult a kelkáposzta bele teszem a megtisztított, kockára vágott burgonyát és készre főzöm a főzeléket. Ha nem elég sűrű, törjünk össze pár darab burgonyát a főzelékből és sűrítsük azzal. Feltétnek csevap húsból készült gombócokat adtam.

2011. július 25., hétfő

Mátyásföldi zúzapörkölt


Hozzávalók: 50 dkg csirkezúza (ha van türelmünk elvághatjuk őket félbe) , 1 nagy fej hagyma,  3 evőkanál szőlőmag  olaj, 1 db paradicsom, 1db zöldpaprika, bors, vegeta, 1 csipet őrölt kömény, 1 csipet majoránna, 1 evőkanál pirospaprika, 0,5 kg burgonya

Elkészítése: a felhevített olajra rádobom a kockára vágott hagymát,  zöldpaprikát és a paradicsomot, dinsztelem pár percig, addig, amíg a hagyma kissé megfonnyad. Ekkor lehúzom a tűzről a kuktát és a pörkölt alapra  szórom a pirospaprikát, összekeverem, majd felöntöm vízzel, rádobom az elfelezett és megtisztított zúzákat. Ízesítem borssal, vegetával, köménnyel és a majorannával. Ráöntök még annyi vizet, hogy ellepje, aztán becsukom a kuktát és a hús puhulásáig főzöm.  Aztán kinyitom a kuktát és  a kész pörköltbe teszem a meghámozott és felkockázott burgonyát és még addig rotyogtatom lassú tűzön, amíg a burgonya meg nem puhul.


2011. július 22., péntek

Zöldborsóleves vajas galuskával


Hozzávalók: 2 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 1 ek. szőlőmagolaj, 20 dkg fagyasztott zöldborsó, bors, tengeri só, tetszés szerinti csirkeaprólék (szárny, láb, farhát) és pár darab csirkemáj, 1,5 l. csirke alaplé, petrezselyemzöld, a galuskához: 1 tojás, 6-8 dkg liszt, 2-3 dkg vaj, tengeri só

Elkészítése: a felhevített szőlőmagolajra dobjuk a megtisztított, felszeletel zölségeket, valamint az aprólékot. Pár percig dinszteljük, majd felöntjük csirke alaplével. Ízesítjük borssal és ha szükséges tengeri sóval. 20-30 percig lassú tűzön főzzük. Mielőtt leves elkészül , beletesszük a kiáztatott csirkemájat, bele szaggatjuk a galuskát, készre főzzük. Tálaláskor megszórjuk felaprított petrezselyemzölddel. 

2011. július 18., hétfő

Nyári zöldséges csirke


Hozzávalók: mindenféle zöldség, ami hümmedezik otthon a hűtőszekrényben, 8 db alsó comb, 2 evőkanál szőlőmagolaj, grill fűszerkeverék

Elkészítése: felaprítjuk a megtisztított zöldségeket,befűszerezzük és kiolajozott tepsibe tesszük őket. A zöldségágy tetejére helyezzük a szintén befűszerezett combokat és kb. fél dl vizet öntünk alá. Lealufóliázzuk és 180 fokos sütőben 30 percig sütjük a zöldséges csirkét, majd levesszük a fóliát és megprítjuk a combokat. Nagyon finom, könnyű nyári ebéd.

A zöldségek felaprítva.

Befűszerezett combok a zöldségágyon.

A készre sült zöldséges csirke.


2011. július 17., vasárnap

Joghurtos céklasaláta


Hozzávalók:: 30 dkg cékla, 2 evőkanál reszelt torma, 2 dl joghurt, 2 dl tejföl, tengeri só, bors, 1 kávéskanál snidling, 1 kávéskanál nyírfacukor

Elkészítése: a céklát nyersen lereszeljük (lehet főzöttet is, ki hogyan szereti) és hozzá adjuk a tormát, valamint a snidlinget. A joghurt és a tejföl keverékét ízesítjük  sóval, nyírfacukorral és a borssal, majd a céklára öntjük és alaposan összeforgatjuk, majd behűtjük. Húsok mellé nagyon finom, de magában is üdítő saláta ebben a hőségben.

2011. július 16., szombat

Halleves tárkonyosan


Hozzávalók: 50 dkg nyúzott, filézett afrikai harcsa, 6-8 db főtt rák, 70 dkg hal aprólék, 2 db babérlevél, 1 paradicsom, 1 paprika, 1 fej hagyma, 2 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 2 db burgonya, 1 marék zöldbab, 1 kávéskanál egész bors, 1 mokkáskanál tárkony, vegeta, 1 fél lime leve, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése: a hal aprólékot a felkockázott hagymával, paradicsommal, paprikával , babérlevéllel és az egész borssal együtt , kb. másfél liter vízben feltesszük főni. Ízesítjük a vegetával.  Közben a halfilét feldaraboljuk, besózzuk és félre tesszük. Az alaplét lassú tűzön, 40 percig csendesen rotyogtatjuk, majd leszűrjük. A répaféléket és burgonyát megtisztítjuk, feldaraboljuk és a zöldbabbal együtt a leszűrt alaplébe tesszük és puhára főzzük. Amikor majdnem elkészült, bele tesszük a halszeleteket és még addig főzzük (kb 4 perc), amíg a hal meg nem fő. Ízesítjük a lime levével, tárkonnyal , petrezselyemzölddel és bele dobjuk a levesbe a főtt rákokat is.


Az aprólék a hagymával, paradicsommal és a fűszerekkel.

2011. július 13., szerda

Tökfőzelék

Tök egyszerű tökfőzelék.


Hozzávalók: 70 dkg gyalult tök, 2 evőkanál szőlőmag olaj, 4 dl tejföl, 2-3 evőkanél rizsliszt vagy étkezési kukoricakeményítő, 1 csokor kapor, bors, vegeta, rizsecet, nyírfacukor

Elkészítése: a felhevített olajra dobom a tököt, átforgatom rajta , majd ízesítem a borssal, vegetával és kaporral. Felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje és készre főzöm. Behabarom a tejföl és rizsliszt simára kevert elegyével . Ízlés szerint nyírfacukorral és ecettel bolondítom meg.

2011. július 7., csütörtök

Guadalajara leves


Hozzávalók: 70 dkg marhahús, 2 doboz konzerv bab (én egy doboz fehér és egy doboz vörösbabot tettem bele), 1 fej hagyma, 2 ek. szőlőmagolaj, 1 ek. Taco seasoning mix fűszerkeverék, pirospaprika, 2 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 1 doboz konzerv bébikukorica, tengeri só, 1 doboz konzerv paradicsom, 1 db piros chilipaprika

Elkészítése: a felhevített olajra dobom a felkockázott hagymát és a szintén kockákra vágott marhahúst. A húst és hagymát megpirítom, majd rászórom a pirospaprikát  és a fűszerkeveréket, felöntöm kb. másfél liter vízzel. A marhát puhulásig főzöm ,ekkor teszem bele a felkarikázott kétféle répát, a feldarabolt chilipaprikát és a paradicsom konzervet. Amikor a hús is és a zöldségek is puhák , akkor bele öntöm a babkonzerveket és a feldarabolt bébikukoricát. Ha a fűszerkeveréktől nem elég sós, lehet még sóval ízesíteni.Tejföllel, reszelt sajttal, jalapeno paprikával és tortilla csipsszel tálalom.

2011. július 6., szerda

Csevap(csicsa)


Rákerestem a csevapra a neten. Rengeteg receptet találtam és azt hiszem erre az ételre igazán igaz: ahány ház, annyi szokás. (némi molyozás után rájöttem arra is, hogy mi a csevap és a plyeszkavica közötti különbség)))

Hozzávalók: 50 dkg darált sertéshús, 50 dkg darált marhahús, 2 gerezd fokhagyma, 1 csapott evőkanál tengeri só, 1 mokkáskanál őrölt bors, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 2-3 evőkanál jegesen hideg ásványvíz

Elkészítése: a hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, majd a masszát egy zárható tálban betesszük a hűtőbe. Egy éjszakán át érleljük. Másnap hüvelykujjnyi kolbászokat formázunk belőlük és megsütjük őket. Állítólag csak úgy jó, ha parázs fölött vaslapon sül, de szerintem sütőben sütve sem veszt semennyit az élvezeti értékéből. Lehet, hogy szentségtörésnek tűnik, de én tökfőzelék mellé készítettem feltétként és nem ajvárt vagy kenyeret adtam mellé.

2011. július 4., hétfő

Sertéspörkölt tojásos nokedlivel vagy nokedlival?


Hozzávalók: 70 dkg sertéscomb kockára vágva, 1 nagy fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3 ek. olaj, 1 db paradicsom, 1db zöldpaprika, bors, vegeta, 1 csipet őrölt kömény, 1 csipet majoránna, 1 ek. pirospaprika

Elkészítése: a felhevített olajra rádobom a kockára vágott hagymát, fokhagymát, zöldpaprikát és a paradicsomot, dinsztelem pár percig, addig, amíg a hagyma kissé megfonnyad. Ekkor lehúzom a tűzről a kuktát,  a hagymás kutymákra szórom a pirospaprikát, összekeverem, majd felöntöm vízzel, rádobom a kockára vágott combot és ízesítem borssal, vegetával, köménnyel és a majorannával. Ráöntök még annyi vizet, hogy ellepje, aztán becsukom a kuktát és a hús puhulásáig főzöm.
A tojásos nokedlit úgy kedvelem ha bőven van rajta tojás, így kb. fél kiló nokedlihez 8 db-ot ütök fel.