Elkészítése: tegyük turmixgépbe a kaviárt és adjuk hozzá a főtt burgonyákat. Öntsük hozzá az olívaolajat, a citromok levét, az apróra vágott hagymát. Óvatosan sózzuk, majd borsozzuk és turmixoljuk pépesre.
2011. május 28., szombat
Ikrapástétom
Elkészítése: tegyük turmixgépbe a kaviárt és adjuk hozzá a főtt burgonyákat. Öntsük hozzá az olívaolajat, a citromok levét, az apróra vágott hagymát. Óvatosan sózzuk, majd borsozzuk és turmixoljuk pépesre.
2011. május 27., péntek
Bajor krumplisaláta
Elkészítése: a főtt burgonyát megtisztítjuk és felszeleteljük. Hozzá adjuk a húslevest, az apróra vágott hagymát , sózzuk és ízesítjük az ecettel, nyírfacukorral, borssal, mustárral , majd hozzá keverjük a szőlőmagolajat . A tetejét snidlinggel díszítjük.
2011. május 24., kedd
Kolbászos gulyásleves
Elkészítése: a kolbászt a bőr lehúzása után vágjuk félbe és szeleteljük fel. A hagymát és a zöldségeket hámozzuk meg, aprítsuk fel. A burgonyát is tisztítsuk meg, aztán vágjuk kisebb darabokra. Az olajat hevítsük fel egy fazékban, dinszteljük meg rajta a hagymát és a zöldségeket, majd adjuk hozzá a kolbászt és a burgonyát , pirítsuk át. Szórjuk rá a pirospaprikát, keverjük át , öntsük fel a húsalaplével és hagyjuk csendesen főni mindaddig, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Közben a csemegeuborkát vékonyan szeleteljük fel .Az uborkát csak a legvégén tegyük az ételbe, hogy kissé átmelegedjen, de semmiképp se főzzük. A gulyást ízesítsük a majoránnával, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
2011. május 19., csütörtök
Színes paradicsomsaláta
Elkészítése: a megtisztított hagymát szeletekre vágjuk, besózzuk. Majd elfelezzük a paradicsomokat és a hagymához keverjük őket. Ízesítjük tetszés szerinti mennyiségű nyírfacukorra, rizsecettel . Végezetül összeforgatjuk a salátánkat a szőlőmag olajjal.
2011. május 18., szerda
Tavaszi sült
Elkészítése: a húst alaposan bedörzsölöm a többféle bors keverékével (én különösen kedvelem a rózsabors ízét) és megsózom. Egy jénai tálba öntöm az olajat, bele teszem a húst, a petrezselymet, a héjában hagyott fokhagymát és jav.))): a megtisztított, feldarabolt hagymát, vizet vagy fehér bort öntök alá és befedem a jénait a tetejével. 180 fokos sütőben kb. 1 óra hosszat sütöm. Ha megpuhult , leveszem a jénai fedelét és megpirítom a hús tetejét.
2011. május 16., hétfő
Tejszínes, gombás tagliatelle
Elkészítése: az olajon megpirítjuk a megtisztított és felszeletelt gombát. Ízesítjük sóval, borssal. Közben kifőzzük a tésztát és egy tálba rakjuk. Ha megpuhult a gomba hozzá adjuk a szarvasgombás pesztót. Simára keverjük a tejszínt az étkezési keményítővel és besűrítjük vele a gombát.Hagyjuk párat rottyanni, majd a mártásos gombát összekeverjük a tésztával.
2011. május 10., kedd
Citromos sült csirke
Elkészítése: a csirkét bedörzsöljük a sóval és borssal. Az egyik citromot karikákra vágjuk, aztán a citromkarikákat a kakukkfűvel együtt a jénaiba rakjuk. Ráfektetjük a csirkét, öntünk alá egy kevés vizet, betakarjuk a jénai fedelével és 180 fokon kb. egy órát sütjük. Közben lereszeljük a másik citrom héját, kipréseljük a levét és az egészet habosra keverjük egy kiskanálnyi pirospaprikával meg a puha vajjal.Hozzáadjuk az apróra vágott zöldfűszereket és a fűszeres vajjal megkenjük a csirkét. A továbbiakban fedél nélkül, időnként meglocsolgatva sütjük pirosra, ropogósra.Mielőtt feldarabolnánk kb. 10 percig pihentetjük a nyitott sütőben.
2011. május 5., csütörtök
Borsós krumplifőzelék
Hozzávalók: 1 kg friss, hüvelyes zöldborsó, 30 dkg krumpli, 2 ek. vaj, 3 dl zöldségalaplé, 1 dl növényi tejszín, 2 tojássárgája, 1 kiskanál étkezési keményítő, biovegeta, bors, szerecsendió, 1 kis csokor kapor
Elklszítése: a kifejtett borsót a kockára vágott krumplival együtt megfuttatjuk a felhevített vajon. Felöntjük az alaplével és fedő alatt megpároljuk. A tojássárgáját elkeverjük a tejszínnel és az étkezési keményítővel, kevés főzőlével higítjuk, majd kevergetve a zöldséghez adjuk.Azután már nem forraljuk, nehogy a tojássárgája *összerántsa*. A főzeléket biovegetával, borssal, szerecsendióval fűszerezzük és rászórjuk az apróra vágott kaprot. Fasírttal tálaljuk.
Elklszítése: a kifejtett borsót a kockára vágott krumplival együtt megfuttatjuk a felhevített vajon. Felöntjük az alaplével és fedő alatt megpároljuk. A tojássárgáját elkeverjük a tejszínnel és az étkezési keményítővel, kevés főzőlével higítjuk, majd kevergetve a zöldséghez adjuk.Azután már nem forraljuk, nehogy a tojássárgája *összerántsa*. A főzeléket biovegetával, borssal, szerecsendióval fűszerezzük és rászórjuk az apróra vágott kaprot. Fasírttal tálaljuk.
2011. május 4., szerda
Szappan-Főzde
Pár hete megérkeztek a szappanok Judwil Szappan-Főzdéjéből.
Az illatuk finoman kényeztető, az állaguk pedig krémesen símogtó. Az egyik *napraforgót* már elhasználtam, most a citromos - mákos van a soron.
Bevallom, önző dög vagyok. A férjemnek nem adok))), én használom el))).
Köszönöm Judwil, nagy örömet okoztál.
Az illatuk finoman kényeztető, az állaguk pedig krémesen símogtó. Az egyik *napraforgót* már elhasználtam, most a citromos - mákos van a soron.
Bevallom, önző dög vagyok. A férjemnek nem adok))), én használom el))).
Köszönöm Judwil, nagy örömet okoztál.
p.s.: a kép a csomag kibontása után történt...
2011. május 3., kedd
Lecsó, ahogyan én készítem...
Elkészítése: olajat hevítek, majd rászórom a kávés kanálnyi nyírfacukrot és az apróra vágott hagymát, hagyom, hogy a cukor karamellizálódjon a hagymával együtt . Majd rádobom a nagyobb darabokra vágott kolbászt, a kockára vágott paradicsomot, vegetázom, borsozom és megvárom, hogy a paradicsom picur levet eresszen. Aztán ráteszem a karikára vágott paprikát ( én sosem vágom ki a csumáját, mert szeretem a magokat a lecsóban) és rászórom a pirospaprikát. Hozzá adom a par.pürét és összefőzöm. Ha elkészült a lecsó, beleteszem a virsliket és lefedem az edényt, hogy át tudjanak melegedni.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)