Elkészítése: klopfoljuk ki a hússzeleteket , majd sózzuk és borsozzuk meg. A szalonnát vágjuk kisebb darabokra és süssük meg serpenyőben. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát , majd süssük meg a hús mindkét felét. Adjuk hozzá a felaprított fokhagymát is, a reszelt gyömbért, majd öntsük fel vízzel vagy húslével. Főzzük addig, míg a hús meg nem puhul. Aztán emeljük ki a szeleteteket a szaftból és sűrítsük be a tejszín és a keményítő elegyével. Hagyjuk párat rottyanni, majd tegyük vissza a húsokat. Rizzsel tálaljuk.
2011. március 31., csütörtök
Gyömbéres marhahús
Elkészítése: klopfoljuk ki a hússzeleteket , majd sózzuk és borsozzuk meg. A szalonnát vágjuk kisebb darabokra és süssük meg serpenyőben. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát , majd süssük meg a hús mindkét felét. Adjuk hozzá a felaprított fokhagymát is, a reszelt gyömbért, majd öntsük fel vízzel vagy húslével. Főzzük addig, míg a hús meg nem puhul. Aztán emeljük ki a szeleteteket a szaftból és sűrítsük be a tejszín és a keményítő elegyével. Hagyjuk párat rottyanni, majd tegyük vissza a húsokat. Rizzsel tálaljuk.
2011. március 30., szerda
Pikáns tormaleves
Hozzávalók: 40 dkg füstölt hús, 1 fej vöröshagyma, 20 dkg vegyes gyökérzöldség, 10 dkg rizs, 4 db tojás, 4 ek friss, reszelt torma, tengeri só
Elkészítése: a füstölt húst megmossuk és szárazra töröljük. A vöröshagymát meghámozzuk és megtisztítjuk a gyökérzöldségeket. Öntsünk egy fazékba 2,5 l vizet, tegyük bele a húst és a zöldségeket. Főzzük annyi ideig amíg a hús meg nem puhul. Ezután vegyük ki a húst és vágjuk csíkokra, a levest pedig szűrjük át és öntsük agy másik edénybe. A rizst mossuk át, adjuk a leveshez és főzzük meg benne. Közben főzzük keményre a tojásokat is, hámozzuk meg és vágjuk félbe őket. Ha a rizs megpuhult keverjük a levesbe a húst és a tormát. Főzzük együtt pár percig, végül adjuk hozzá a tojásokat is és melegítsük át. Ízlés szerint sózzuk meg.
Elkészítése: a füstölt húst megmossuk és szárazra töröljük. A vöröshagymát meghámozzuk és megtisztítjuk a gyökérzöldségeket. Öntsünk egy fazékba 2,5 l vizet, tegyük bele a húst és a zöldségeket. Főzzük annyi ideig amíg a hús meg nem puhul. Ezután vegyük ki a húst és vágjuk csíkokra, a levest pedig szűrjük át és öntsük agy másik edénybe. A rizst mossuk át, adjuk a leveshez és főzzük meg benne. Közben főzzük keményre a tojásokat is, hámozzuk meg és vágjuk félbe őket. Ha a rizs megpuhult keverjük a levesbe a húst és a tormát. Főzzük együtt pár percig, végül adjuk hozzá a tojásokat is és melegítsük át. Ízlés szerint sózzuk meg.
2011. március 29., kedd
Csirke Grévy módra
Hozzávalók: kb. 1 kg-os konyhakész csirke,
a páchoz: 1 dl szőlőmagolaj, 1 nagyobb vöröshagyma, , 1 dl citromlé, 1-1 kiskanál Worcester-szósz és mustár, csipet őrölt bors, tengeri só
Elkészítése: a csirkét hátával lefelé vágódeszkára tesszük és húsvágó ollóval a gerincénél kettévágjuk. Ezután szétnyitjuk és kissé kiklopfoljuk.
A hagymát megtisztítjuk, vékonyan fölszeleteljük, gyűrűire szedjük. Az olajat apránként a citromlébe keverjük, a Worcesterrel és a mustárral ízesítjük , ha egynemű lett, a hagymát és a borsot is hozzáadjuk. A csirkét alaposan bedörzsöljük a vele, majd letakarva pár órára betesszük a hűtőbe.
Sütés előtt lecsöpögtetjük, megsózzuk és ropogós pirosra sütjük.
A csirke a pácban))).
Ropogósra sülve.
A recept alapján béarni mártással kéne tálalni, de nem volt kedvem vele pepecselni, így remulád mártással tálaltam (az szutyogott itthon egy üvegben).
A receptet a Príma Konyha magazinban olvastam
a páchoz: 1 dl szőlőmagolaj, 1 nagyobb vöröshagyma, , 1 dl citromlé, 1-1 kiskanál Worcester-szósz és mustár, csipet őrölt bors, tengeri só
Elkészítése: a csirkét hátával lefelé vágódeszkára tesszük és húsvágó ollóval a gerincénél kettévágjuk. Ezután szétnyitjuk és kissé kiklopfoljuk.
A hagymát megtisztítjuk, vékonyan fölszeleteljük, gyűrűire szedjük. Az olajat apránként a citromlébe keverjük, a Worcesterrel és a mustárral ízesítjük , ha egynemű lett, a hagymát és a borsot is hozzáadjuk. A csirkét alaposan bedörzsöljük a vele, majd letakarva pár órára betesszük a hűtőbe.
Sütés előtt lecsöpögtetjük, megsózzuk és ropogós pirosra sütjük.
A csirke a pácban))).
Ropogósra sülve.
A recept alapján béarni mártással kéne tálalni, de nem volt kedvem vele pepecselni, így remulád mártással tálaltam (az szutyogott itthon egy üvegben).
A receptet a Príma Konyha magazinban olvastam
Díj
Kedves volt a * Nem vagyok mesterszakács*-tól, hogy gondolt rám a díjjal. Köszönöm Neki.
Ahogy láttam, már szinte mindenki megkapta a kitüntetést, körbe vándorolt, így felajánlom minden kedves olvasómnak.
Ahogy láttam, már szinte mindenki megkapta a kitüntetést, körbe vándorolt, így felajánlom minden kedves olvasómnak.
2011. március 28., hétfő
Palócleves
Hozzávalók: 40 dkg sertéscomb, 2db sárgarépa ,1 db fehér ,2 szem burgonya, 20 dkg mirelit zöldbab, szőlőmagolaj ,biovegeta, bors, 2 db babér, pirospaprika, hagyma, fokhagyma, 2 dl tejföl, 1 ek étkezési keményítő, citrom, petrezselyemzöldje, kapor
Elkészítése:olajon megfonnyasztom az apróra vágott hagymát és a 3 gerezd fokhagymát. Rádobom a kockára vágott sertéscombot. Fűszerezem vegetával,borssal ,babérral és az apróra vágott kaporral. Van aki csak babért vagy csak kaprot tesz bele, én mindkettőt. Majd ráhintem a pirospaprikát . Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Így főzöm mindaddig,míg a hús félpuha nem lesz. Ekkor beleteszem a karikára vágott zöldségeket, zöldbabot és a kockára vágott burgonyát. Ilyenkor egy pici citromhéjat reszelek a levesbe.Megbolondítja . Amikor készre főtt behabarom a tejföl és az étkezési keményítő simára kevert elegyével. Hagyom, hogy párat rottyanjon és kissé besűrűsödjön a leves. Ha nem elég savanykás citromlével vagy rizsecettel.
Rizsecet: A rizsecet kicsit édes, kicsit sós, íze, illata nem hasonlít semelyik más ecetéhez, sokkal lágyabb, selymesebb, mint a hagyományos ételecetek.
2011. március 18., péntek
Narancsos trüffel golyók
Hozzávalók: 30 dkg étcsokoládé, 2 dl tejszín, 1 narancs, 2-3 ek kakaó
Elkészítése: felmelegítjük a tejszínt és a kockákra tördelt csokoládéra öntjük és a csoki olvadásáig keverjük. Majd bele reszeljük a megmosott narancs héját és a kifacsart levét és ismét elkeverjük. 2-3 órára betesszük a masszát a hűtőbe. Kis kezünkkel golyókat formálunk és meghempergetjük őket a kakaóban.
Elkészítése: felmelegítjük a tejszínt és a kockákra tördelt csokoládéra öntjük és a csoki olvadásáig keverjük. Majd bele reszeljük a megmosott narancs héját és a kifacsart levét és ismét elkeverjük. 2-3 órára betesszük a masszát a hűtőbe. Kis kezünkkel golyókat formálunk és meghempergetjük őket a kakaóban.
p.s.: maga a göngörgetés dögunalmas, az utolsó golyók egyre nagyobbak és slendriánabbak lettek)))...
2011. március 13., vasárnap
A hónap receptje
Az a megtiszteltetés ért, hogy a Gasztroboxtól megkaptam a *hónapja receptje* díjat a Spagettis padlizsántekercs című receptre ill. ételre.
Köszönöm mindenkinek, aki szavazott. A díj nagy örömet okozott nekem.
Köszönöm mindenkinek, aki szavazott. A díj nagy örömet okozott nekem.
Tarjatekercsek
Rendszeresen megveszem a *Küldd el a recepted* című újságot. A képek rémesek, de a receptek között találni újakat, érdekeseket.
Hozzávalók: 8 szelet tarja, tengeri só, bors, mustár, 8 szelet bacon, 3 nagyobbacska csemege uborka, 4 ek. szőlőmagolaj, 2 dl húsalaplé (én biovegetából), 2 ek. par.püré, 2 dl növényi alapú főzőtejszín, 2 ek. étkezési kukoricakeményítő, pirospaprika
Elkészítése: a tarjaszeleteket kiklopfoljuk, mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk. Ezután a szeletek tetejét megkenjük mustárral. Mindegyikre teszünk 1-1 szelet bacont, ízlés szerint apróra vágott csem.uborkát .A szeleteket feltekerjük és henger alakban megtűzzük a fogpiszkálókkal. Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd lassú tűzön , időnként átforgatva elősütjük a hústekercseket. Aztán a húsokat beletesszük egy jénaiba, a sütés után serpenyőben maradt levet pedig felöntjük a húslével és par.pürével és összeforraljuk. Ezt a levet ráöntjük a jénaiban lévő tekercsekre, letakarjuk a jénai fedelével és 180 fokon sütjük addig, amíg a tekercsek meg nem puhulnak. Majd a húsokat kiszedjük egy tálra. A tejszínt elkeverjük az étkezési keményítővel és a pirospaprikával, majd a az egészet összeöntjük a jénaiban maradt lével és kevergetve addig rotyogtatjuk míg be nem sűrűsödik. A mártásba visszatesszük a tekercseket , rizzsel vagy tésztával tálaljuk. A receptet a Cserényi család küldte be.
Hozzávalók: 8 szelet tarja, tengeri só, bors, mustár, 8 szelet bacon, 3 nagyobbacska csemege uborka, 4 ek. szőlőmagolaj, 2 dl húsalaplé (én biovegetából), 2 ek. par.püré, 2 dl növényi alapú főzőtejszín, 2 ek. étkezési kukoricakeményítő, pirospaprika
Elkészítése: a tarjaszeleteket kiklopfoljuk, mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk. Ezután a szeletek tetejét megkenjük mustárral. Mindegyikre teszünk 1-1 szelet bacont, ízlés szerint apróra vágott csem.uborkát .A szeleteket feltekerjük és henger alakban megtűzzük a fogpiszkálókkal. Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd lassú tűzön , időnként átforgatva elősütjük a hústekercseket. Aztán a húsokat beletesszük egy jénaiba, a sütés után serpenyőben maradt levet pedig felöntjük a húslével és par.pürével és összeforraljuk. Ezt a levet ráöntjük a jénaiban lévő tekercsekre, letakarjuk a jénai fedelével és 180 fokon sütjük addig, amíg a tekercsek meg nem puhulnak. Majd a húsokat kiszedjük egy tálra. A tejszínt elkeverjük az étkezési keményítővel és a pirospaprikával, majd a az egészet összeöntjük a jénaiban maradt lével és kevergetve addig rotyogtatjuk míg be nem sűrűsödik. A mártásba visszatesszük a tekercseket , rizzsel vagy tésztával tálaljuk. A receptet a Cserényi család küldte be.
2011. március 6., vasárnap
Édeskönyv
Szeretek Anyuéknál molyozni a padláson. Ez az Édeskönyv egy dobozból került elő, benne Anyu kézzel írt receptjei. Mellette egy régi kiadású *horvátiloná*t találtam, alig mertem hozzányúlni, mert annyira szét van esve.
Habár be vagyok oltva sütés ellen, de azért a délutáni kv-m mellett átolvasgattam .
Jópár kézzel írt recept van benne.
És egy kép a könyvből, (m)horgolt terítő és torta.
Habár be vagyok oltva sütés ellen, de azért a délutáni kv-m mellett átolvasgattam .
Jópár kézzel írt recept van benne.
És egy kép a könyvből, (m)horgolt terítő és torta.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)