2010. június 24., csütörtök

Felesborsópörkölt



Felesborsópörkölt

Hozzávalók:
40 dkg felesborsó , én zöldet használtam, 2 ek. olaj, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, pirospaprika, bors, biovegeta

Elkészítése:
A hagymát apróra vágjuk és az olajon megfonnyasztjuk. Megszórjuk pirospaprikával, beletesszük a megmosott felesborsót és hozzáadjuk a lereszelt fokhagymákat. Vegetával, őrölt borssal fűszerezzük puhára főzzük.

Felesborsó:

A sárga és a zöld felesborsó a hüvelyesek legegészségesebb fajtái. Nem csupán magas a fehérje, B vitamin és rost tartalmuk, de szinte teljesen zsírmentesek. A felesborsó vagy sárgaborsó főzelék egy nagyon egészséges étel, amelyet érdemes rendszeresen fogyasztani. A felesborsó csökkenti a koleszterin szintet, alacsony glikémiás indexe stabilizálja a vércukrot, isoflavone tartalma pedig megelőzheti a rákosodást..
A zöld felesborsó és a sárgaborsó főzelék elkészítése azonos és roppant egyszerű. Rántás nélkül készül,het azaz lisztmentes – így lisztérzékenyek és diétázók számára is megfelel.


2010. június 13., vasárnap

Fűszeres darált hússal töltött padlizsán



Fűszeres darált hússal töltött padlizsán

Szutyorgott a hűtőben kettő darab padlizsán és úgy véltem, hogy mielőtt meghümmed készítek belőle valamit. Receptek után kajtattam, valami mást akartam,mint amilyet eddig készítettem.

Nos...amit kihagytam belőle az két darab kaliforniai paprika, ami egyébként csak a hozzávalókban szerepel magában az elkészítésben már nem.
Érdemes kipróbálni, nekem nagyon ízlett.


2010. június 8., kedd

még mindig csaklizzák a képeket...



Beütöttem a káposztás bableves címszót a *gugliba* a képek közé. Molyoztam egy kicsit és mit látok??? az én levesemet ette valaki idén májusban. Az én képem tavaly készült, tehát kötve hiszem, hogy az általam főzött levest kóstolta az illető röcsögén túrázva: http:vizitura.biz
, azon belül katt a : Gasztronómiai hétvége a Vidám Delfin tiszabecsi kempingjében, a lap alján van.
Kikérem magamnak))) ez az éééén levesem és az *ételek* blogomban található.

2010. június 6., vasárnap

Sztifádó

Sztifádó (görög marharagu)

Hozzávalók: 0,6 kg marhahús, olaj, 2 ek. par.püré, egy marék mazsola, 2 rúd fahéj, 1 narancs reszelt héja, pár szem szegfűbors és szegfűszeg, 1 hagyma, 5 gerezd fokhagyma, 2 babér, vegeta, egy nagy marék ecetes gyöngyhagyma

Elkészítése: a húst, a hagymát, a fokhagymát felaprítjuk és rátesszük az olajra, kicsit pároljuk, majd felöntjük vízzel.. Utána dobjuk az összes hozzávalót és addig főzzük, míg a hús meg nem puhul. Finom, sűrű szaftja lesz.


2010. június 3., csütörtök

Coq au vin



Coq au vin (kakas borban)

Rengeteg féle variációt olvastam, egyikben többféle zöldség van, a másikban kevesebb. Lehet ezt az ételt sütni is és lábosban főzni is. Én főztem. Lehet vörösborral, lehet fehérborral. Én fehérborral, mert az szutyogott itthon.Én csirkéből készítettem több okból is, a kakasra fényéveket kell várni, hogy megpuhuljon, a csirke pedig saccper fél óra alatt kész.

Hozzávalók: 8 db alsó csirkecomb,3 ek.vaj, 3.4 dl fehérbor, 20 dkg apró szemű gomba, 4-5 szál fehérítő zeller,10 dkg gyöngyhagyma, 15 dkg húsos szalonna, bors,1 fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, provanci fűszerkeverék, vegeta, keményítő vagy liszt

Elkészítése:vajat hevítünk egy lábosban (nekem öntöttvas van, de szerintem bármilyen megfelel) megpirítjuk benne a belisztezett csirkecombokat, amiket lebőröztünk. Amikor pirosak a combok utána dobjuk a felkockázott szalonnát, hagymát , fokhagymát,az egészben hagyott gombát, a feldarabolt szárzellert és a megtisztított gyöngyhagymákat. Vegetázzuk ,borsozzuk és meghintjük a provanci keverékkel. Összepirítjuk a hozzávalókat majd felöntjük a fehérborral. Lefedjük. Kb. 30 perc alatt kész. Ha sok marad a leve , akkor a fedő levétele után szutyogtassuk el a felesleget.

2010. június 2., szerda

Salátaleves




Salátaleves


Hozzávalók:4-5 gerezd fokhagyma, 1 ek. balzsamecet, bors, vegeta, 2 dl főzőtejszín, 1 ek. étkezési keményítő ( v. liszt), 1 citrom, 4 db tojás, 1 fej saláta, 15 dkg szeletelt bacon, 1 ek. olaj

Elkészítése:olajon aranyszínűre pirítjuk a zúzott fokhagymát, ( vigyázzunk h el ne égjen),majd felöntjük 4-5 dl vízzel. Ízesítjük vegetával, borssal, a balzsamecettel, belereszelünk a citrom héjából és hagyjuk a levest felforrni. Közben alaposan mgmossuk a salátát és konyhai ollóval laskára vágjuk. A szalonnát pici olajon megpirítjuk, majd kiszedjük a serpenyőből. A visszamaradt zsiradékon a 4 tojásból rántottát sütünk, majd kvesszük a serpenyőből és azt is felszeleteljük. Ezek lesznek a betétek a levesünkben. A főzőtejszínhez adjuk az 1 ek. étkezési keményítőt, összekeverjük, merünk rá a forró levesből a hőkiegyenlítés végett, majd beleöntjük a levesbe. Kb. még két percet forraljuk. Tálaláskor a tányérba helyezünk a baconból, a rántottából és a friss salátalevélből és rámerjük a forró levest. Nem kell félni hogy nyers marad a saláta, mert a forró levestől finoman megszuttyad))), így nem lesz mosogatórongy állaga, ami olyankor van, ha belefőzzük a salátaleveleket. Ha nem elég savanykás ,lehet belefacsarni a citrom levéből pár cseppet.

joghurtos padlizsánkrém


Joghurtos padlizsánkrém

Kinézetre elég bizarr lett, legalábbis nekem)))), de az íze nagyon finom .

Hozzávalók: 2 db padlizsán, 2 dl joghurt, fél kaliforniai paprika, só, bors, 1 lime leve, petrezselyemzöld vagy korianderzöld, a sütéshez olívaolaj

Elkészítése: a félbevágott padlizsánokat, amiknek levágtuk a végeit, megöntözzük olívaolajjal, majd jénaiba helyezzük és megsütjük. Közben a joghurtot sűrű lyukú szűrőbe öntjük és lecsöpögtetjük. A megsült padlizsánok húsát kikaparjuk a héjukból, összetörjük , ízesítjük sóval, borssal, hozzákeverjük a felaprított paprikát, a joghurtot, a lime levét és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Pár csepp olívát keverünk hozzá.
Pirítóssal nagyon finom.